26.oktobrī Valmierā notiks konference “Energokopienas”

26.oktobrī pulksten 11:00 Vidzemes plānošanas reģions, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Tartu Reģionālās Enerģētikas Aģentūra aicina interesentus apmeklēt konferenci “Energokopienas”; tā notiks Valmierā, koncertzāles “Valmiera” telpās.

Konferences dalībniekiem būs iespēja izzināt energokopienu iespējas un priekšrocības, iepazīties ar normatīvo regulējumu Latvijā un iespējamām atbalsta programmām, kā arī uzklausīt ārvalstu ekspertu pieredzi par energokopienu darbību citviet Eiropā.

“Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas trīs gadu projekta “Smart Living” laikā notikuši vairāki desmiti semināri, kas izglītojuši dalībniekus par tādām tēmām, kā energoefektivitāte mājsaimniecības, energoefektīvas būves, nākotnes mobilitāte, klimata pārmaiņas, viedie risinājumi u.c. Noslēdzot projektu, vēlamies ne tikai dalīties ar projekta laikā sasniegtajiem rezultātiem, bet arī atzīmēt zīmīgo notikumu ar pasākumu, kas pulcē visas projekta mērķauditorijas – mājsaimniecības, namu apsaimniekotājus, enerģētikas ekspertus un nozares profesionāļus gan Latvijā, gan Igaunijā. Pasākums notiks divās daļās, dodot iespēju gan uzzināt, gan iesaistīties diskusijā,” stāsta biedrības “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” valdes locekle, projekta “Smart Living” vadītāja Anete Grundberga.

“Energokopienām Latvijā ir liels potenciāls, un tas ir vēl viens veids, kā stiprināt mūsu energoneatkarību. Energokopienu darbības pamatprincips paredz biedru apvienošanos, lai ražotu enerģiju no atjaunojamiem energoresursiem un maksimāli to izmantotu, nosedzot pašpatēriņu, tādējādi minimizējot saražotās enerģijas atdošanu atpakaļ tīklā. Pirmais solis ir sperts – grozījumi normatīvajos aktos ir veikti, lai šādu sadarbības formu iedzīvinātu. Jāsāk par to aktīvāk stāstīt, iedzīvotāji jāinformē par iespējām, ko tie var izmantot. Tas būs interesants process, kura pamatā būs iedzīvotāju, uzņēmēju un pašvaldību spēja apvienoties, diskutēt un vienoties. Konferencē par šo daudz runāsim – aicinu noteikti to apmeklēt ikvienu, kam tas interesētu!” mudina Edgars Augustiņš, Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes eksperts.

Konferenci “Energokopienas – ceļš uz energoneatkarību” atklās Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks. Par projekta “Smart Living” sasniedzamajiem rezultātiem, veiksmēm un izaicinājumiem stāstīs Ieva Meikšāne (Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris), Edgars Augustiņš (Vidzemes plānošanas reģions), Annika Urbas un Martins Kikas (Tartu Reģionālās Enerģijas Aģentūra). Par energokopienu normatīvo regulējumu Latvijā un iespējamām atbalsta programmām informēs Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta Vecākais eksperts Einārs Cilinskis. Tostarp ar energokopienu ieguvumiem un iespējamām sadarbības iespējām iepazīstinās biedrības “Zaļā brīvība” atjaunīgās enerģijas eksperte Krista Pētersone. Konferencei starptautisku skatu piešķirs REScoop.eu projektu vadītāja Stavroula Pappa, daloties ar zināšanām par energokopienām Eiropā un to tiesisko regulējumu un labajiem piemēriem. Semināru noslēgs Tartu Reģionālās Enerģētikas Aģentūras pārstāve Nele Ivaska, stāstot par energokopienām Igaunijā.

Pasākuma otrajā daļā – paneļdiskusijā “Energokopienu iespējas un šķēršļi” – piedalīsies Elektrum Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Toms Lācis, AS “Sadales Tīkls” vecākais korporatīvo klientu attiecību vadītājs Jurģis Vinniņš, biedrības “Zaļā brīvība” Atjaunīgās enerģijas eksperte Krista Pētersone un REScoop.eu projektu vadītāja Stavroula Pappa. Paneļdiskusijas moderators Ansis Bogustovs.

Vairāk informācijas un pieteikšanās šeit: https://greentechlatvia.eu/lv/tresa-diena-energetikas-kopienas/ (reģistrēšanās būs atvērta līdz 2022.gada 21.oktobrim).

***

Konference “Energokopienas” ir daļa no Energoefektivitātes nedēļas pasākumiem, kas no 24.oktobra norisināsies visā Latvijā. Energoefektivitātes nedēļu organizē biedrība “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” Interreg Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu, Tartu Reģionālās Enerģētikas Aģentūru, Valmieras Attīstības aģentūru, RTU Zinātnes un Inovāciju centru, EIT Climate-KIC Hub Latvia, biedrību “Impact Hub”, Liepājas RAS un Liepājas Energoefektivitātes centru.

Vairāk par Energoefektivitātes nedēļu šeit: https://greentechlatvia.eu/lv/energoefektivitates-nedela/.

Latvijā Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektu “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” īsteno “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” un “Vidzemes plānošanas reģions”, Igaunijā – “Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra”.

Publicētā informācija atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Leave a Comment