Volkswagen ieguldīs līdz 5 miljardiem ASV dolāru Tesla konkurentā Rivian

 

Vācijas autobūves gigants Volkswagen (VW) paziņojis, ka ieguldīs līdz 5 miljardiem ASV dolāru Tesla konkurentā Rivian, ziņo BBC.

Darījuma rezultātā tiks izveidots kopuzņēmums, kas ļaus VW un ASV bāzētajam elektrisko transportlīdzekļu (EV) ražotājam dalīties ar tehnoloģijām.

Pēc paziņojuma Rivian akcijas pieauga par gandrīz 50 %.

Šī apvienošanās notiek laikā, kad saasinās konkurence starp elektromobiļu ražotājiem un Rietumvalstis cenšas noteikt muitas tarifus Ķīnas importam.

Saskaņā ar vienošanos VW paziņoja, ka sākotnēji elektrisko kravas automašīnu un apvidus automobiļu ražotājā ieguldīs 1 miljardu ASV dolāru, bet līdz 2026. gadam uzņēmumā tiks ieguldīti vēl 4 miljardi ASV dolāru.

Uzņēmums Rivian, kas dibināts 2009. gadā, vēl nav uzrādījis ceturkšņa peļņu. Gada pirmajos trīs mēnešos uzņēmums strādāja ar vairāk nekā 1,4 miljardu ASV dolāru tīrajiem zaudējumiem.

VW, tāpat kā citi autobūves nozares giganti, ir pakļauts tādu konkurentu kā Tesla un Ķīnas BYD spiedienam, jo tas cenšas pāriet no ar fosilo degvielu darbināmiem transportlīdzekļiem.

Tikmēr daži jaunuzņēmumi, kas ražo elektriskos transportlīdzekļus, ir saskārušies ar grūtībām iekļūt tirgū, kurā valda liela konkurence, un augstākas procentu likmes ir ietekmējušas pieprasījumu pēc lieliem pirkumiem.

Partnerība nodrošinās VW tūlītēju piekļuvi Rivian programmatūrai, ļaujot Vācijas autoražotājam to izmantot savos automobiļos.

Tādi autobūves nozares giganti kā VW saskaras arī ar pieaugošu konkurenci no Ķīnas elektromobiļu ražotāju puses, kas ir paplašinājuši savu darbību visā pasaulē.

Šī mēneša sākumā Eiropas Savienība (ES) brīdināja, ka tā paaugstinās tarifus Ķīnas elektromobiļu importam pat par 38 %.

Ķīnas un ES amatpersonas ir rīkojušas sarunas pirms 4. jūlijā noteiktā termiņa.

Eiropas Komisija vairākus mēnešus ilgā izmeklēšanā konstatēja, ka Ķīnas elektroiekārtu uzņēmumi ir “negodīgi subsidēti”.

Atbildot Ķīna paziņoja, ka tarifi ir pretrunā starptautiskās tirdzniecības noteikumiem, un izmeklēšanu raksturoja kā “protekcionismu”.

Plāns tika izstrādāts tikai mēnesi pēc tam, kad ASV paziņoja, ka palielinās importa nodevas Ķīnas elektrotransportlīdzekļiem no 25 % līdz 100 %.

Šonedēļ Kanāda paziņoja, ka tā apsver līdzīgu soli, lai pielīdzinātos sabiedrotajiem.

Otrdien Tesla atsevišķi paziņoja, ka atsauks lielāko daļu ASV pārdoto kiberautomobiļu saistībā ar problēmām ar vējstiklu tīrītājiem un ārējo apdari.

Atsaukumi attiecas uz vairāk nekā 11 000 transportlīdzekļu, kas pirmo reizi tika laisti pārdošanā pagājušā gada novembra beigās.

Leave a Comment