Viss applūdīs un peldēs: prognožu atjauninājums no sinoptiķiem uz tuvāko laiku

Tuvākajās dienās Latvijā saglabāsies lietains un vējains laiks, bet no nedēļas vidus laika apstākļi sāks uzlaboties, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozes.

Nedēļas pirmajā pusē gaidāms vēss, lietains un vējains laiks. Saule mijas ar mākoņiem, kas brīžiem nesīs lietu, un piekrastē gaidāms brāzmains vējš. Tomēr darba nedēļas otrajā pusē atmosfēras spiediens sāks pakāpeniski paaugstināties, tādēļ laika apstākļi uzlabosies. Nokrišņi mitēsies, un temperatūra pakāpsies par dažiem grādiem, radot patīkamākus apstākļus.

Saskaņā ar LVĢMC datiem, patlaban laika apstākļus Latvijā nosaka ciklons, kura centrs atrodas virs Skandināvijas. Svētdienas naktī no rietumiem pāri Latvijas teritorijai virzījās ar ciklonu saistīta oklūzijas fronte, kas lielā daļā valsts teritorijas atnesa nokrišņus.

 

Nokrišņi 

Visintensīvākie nokrišņi tika reģistrēti valsts rietumu daļā, īpaši Ventspils un Rucavas novērojumu stacijās, kur nolija 11 milimetri. Dienvidaustrumu un dienvidu vējš naktī pārgāja dienvidrietumu un rietumu virzienā, pastiprinoties brāzmās līdz 15-17 metriem sekundē. Vietām vējš radīja postījumus, nolauzot koku zarus un nēsājot pa gaisu vieglākus priekšmetus.

Pateicoties šiem apstākļiem, nedēļas pirmajās dienās sagaidāmi mainīgi laikapstākļi – no saulainiem brīžiem līdz stipram lietum un brāzmainam vējam.

Lai arī tas var radīt zināmas neērtības, īpaši tiem, kas ikdienā daudz uzturas ārpus telpām, situācija sāks stabilizēties nedēļas otrajā pusē.

Atmosfēras spiediena pieaugums liecina par laika apstākļu uzlabošanos, kas nesīs sausāku un siltāku gaisu. Šīs pārmaiņas radīs iespēju vairāk laika pavadīt ārā, baudot siltāku un patīkamāku laiku.

 

Izmaiņas 

Šīs izmaiņas laika apstākļos ir īpaši svarīgas tiem, kas plāno aktivitātes brīvā dabā vai kādu laika jutīgu darbu. Laika apstākļu prognozes liecina, ka, lai gan sākotnēji nedēļas sākums būs vēss un lietains, tomēr uz nedēļas beigām sagaidāms ievērojams uzlabojums, kas radīs piemērotākus apstākļus dažādām aktivitātēm un ikdienas dzīvei.

Lasi vēl: Lielas sēras Latvijas spēkavīra Raimonda Bergmaņa dzīvē; gimenei šis ir grūts laiks

LVĢMC aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un sekot līdzi laika apstākļu prognozēm, īpaši tiem, kas dzīvo piekrastes rajonos vai vietās, kur brāzmainais vējš var radīt postījumus. Tas palīdzēs labāk sagatavoties mainīgajiem apstākļiem un izvairīties no nevēlamiem pārsteigumiem.

 

Leave a Comment