VIDEO : Šādi izskatās jaunā parauga pases, ko sāk izsniegt jau no Šodienas

Jaunie pasu paraugi, kurus ieviesuši, ietver inovatīvus pretviltošanas risinājumus, atbilstoši Eiropas Padomes Regulas prasībām par drošības elementiem un biometrijas standartiem, kas jāievēro dalībvalstu izdotajos pasažieru pasēs un ceļošanas dokumentos. Šie jaunievedumi ir izstrādāti, lai nodrošinātu augstu pasu uzticamības un pretviltošanas līmeni, liekot Latvijai ieņemt cienījamu vietu pasaules valstu vidū, kuru pases atbilst augstiem drošības standartiem.

Turklāt jaunie pasu paraugi sniedz iespēju ierakstīt vēl lielāku lapu skaitu – no 34 uz 42 lappusēm. Tas nodrošina papildu vietu vīzu atzīmēm, kas būtiska, lai apmierinātu ceļotāju vajadzības, kā arī ļauj ierakstīt informāciju par pases turētāja nepilngadīgajiem bērniem. Šie uzlabojumi ne tikai paaugstina pasu funkcionalitāti, bet arī atspoguļo valsts apņemšanos piedāvāt modernus un drošus ceļošanas dokumentus, atbilstoši starptautiskajiem standartiem.

Veicot salīdzinājumu ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, var novērot, ka nodevas apmērs par pases izsniegšanu Latvijā ir salīdzinoši zems. Piemēram, Igaunijā šī nodeva ir 45 eiro, Lietuvā – 50 eiro. Interesanti ir atzīmēt, ka, analizējot atbildes no Eiropas Savienības valstīm, kuras reaģēja uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes aptauju, noskaidrojās, ka zemākā valsts nodeva par pases izsniegšanu parastā kārtībā ir Zviedrijā, sasniedzot tikai 34 eiro.

Latvijas esošā parauga pases pārvalde sāka izsniegt jaunos pasēs 2015. gadā. Lai nodrošinātu augstu pasu aizsardzības līmeni pret viltošanu un atbilstību jaunām drošības prasībām, Pārvalde veica vairākus pasākumus, ieskaitot jaunu parauga pasu izgatavošanu un tehnisko aprīkojumu iepirkšanu.

Šie pasākumi ir veikti ar mērķi uzlabot pasu drošību un kvalitāti, tādējādi atbilstot starptautiskajiem standartiem un saglabājot konkurētspēju pasaules mērogā.

Leave a Comment