Vētra 2024. gada 2. janvārī: sprādziens no X5.01 uzliesmojuma izraisīs jaunu vētru uz Zemes un Saules vējš uzvedīsies neparedzami

 

Dienas pazīmes

2. janvārī tiek prognozēta neparasta ģeomagnētiskā aktivitāte.

No pusnakts līdz plkst. 6.00 ģeomagnētisko triecienu stiprums gaidāms 3 balles, kas norāda uz nelielu magnētisko vētru.

No 6.00 līdz 12.00 un no 18.00 līdz pusnaktij ģeomagnētisko triecienu stiprums samazināsies līdz 2 punktiem, kas vēsta par neitrālu situāciju.

No plkst. 12 līdz 15 iestāsies magnētiskā miera periods, kad ģeogrāfa spēks būs 1 punkts.

No 15. līdz 18. stundai ģeomagnētisko traucējumu stiprums samazināsies līdz 0 punktiem, kas norāda uz pilnīgu ģeomagnētisko traucējumu neesamību.

 

Magnētiskā vētra ir parādība, kas saistīta ar Zemes magnētisko lauku izmaiņām un aktīvajiem procesiem Saules atmosfērā. Šīs vētras var izraisīt magnētiskās zemes vētras un citus parādību veidus.

Zemes magnētiskais lauks ir radīts, pārvietojoties šķidrumā dzīvotspējā augšanas slānī Zemes iekšienē, kas sastāv no dzelzs un nikelītiem metāliem. Saules aktivitāte, tostarp Saules plankumu un izmežu izraisītie izdalījumi, ietekmē Zemes magnētisko lauku.

Magnētiskās vētras ietver vairākas saistītas parādības:

Magnētiskie vētras cikli: Saule piedzīvo aptuveni 11 gadus ilgus magnētiskos ciklus, kas saistīti ar Saules plankumu skaita maiņu. Saules plankumi ir apgāzti magnētiskie lauki uz Saules virsmas, un to aktivitāte var ietekmēt Zemes magnētisko lauku.

Zemes magnētiskās vētras: Saules vētras un izmeži var izraisīt magnētiskās vētras Zemē, kuras var traucēt elektromagnētisko ierīču darbību, tostarp elektrības pārvades līnijas un satelītus. Magnētiskās vētras var arī izraisīt skaisto polāro gaismu parādību, kad Saules vēju ietekmēdama Zemes atmosfēra mijiedarbojas ar magnētiskajiem laukiem.

Magnētiskie zonu paātrinājumi: Saules vētru laikā notiek arī magnētiskie zonu paātrinājumi, kad Saules vēju iedarbībā tiek palielināts enerģijas plūdums Zemes magnētiskajā laukā.

Lasi vēl: Drīz Latviju sasniegs ļoti spēcīga arktiskā gaisa masa, kura sev līdzi atnesīs sen neredzētu salu un ne tikai

Lasi vēl : “Nokritu ceļos un sāku raudāt…”Slavenais dziedātājs Dons nācis klajā ar ilgi noklusētu paziņojumu

Tātad, magnētiskā vētra ir saistīta ar Saules aktivitāti un tās ietekmi uz Zemes magnētisko lauku. Šīs parādības var radīt gan īslaicīgus traucējumus elektroierīču darbībā, gan radoši skaistas dabas parādības, kā piemēram, polārās gaismas.

Leave a Comment