Veselīga ēdienkarte smadzenēm. Kas jāēd, lai mēs būtu gudri


Mūsu smadzenes no nepareiza uztura cieš tieši tāpat kā kuņģis.

No tā, cik sabalansētu pārtiku lietojam, atkarīga atmiņas kvalitāte. Smadzenes sastāv no tā dēvētās pelēkās vielas, kuras molekulas savukārt – no tiem elementiem, ko satur uzturs.

Galvenās taukskābes. No lipīdiem, šīm nepiesātinātajām taukskābēm, sastāv trešā daļa smadzeņu struktūras. Ja to nepietiek vai arī tās ir sliktas kvalitātes, neironi slikti darbojas un var pat pavisam izzust, sev līdzi paķerot kādu daļu mūsu atmiņas. Šīs taukskābes vienlīdz veicina asiņu sašķidrināšanos un cerebrālās mikrocirkulācijas kvalitāti.

Jo labāk cirkulē asinis, jo ātrāk un vairāk uzturvielu nokļūst smadzeņu šūnās. Taukskābju piegādātāji ir zivju eļļa un dažu augu eļļas: olīvu, sojas, rapšu, saulespuķu, zemesriekstu. Ideāli būtu lietot mazāk gaļas, toties vairāk treknu zivju: siļķi, tunci, skumbriju, lasi.

Glicīdi. Tā ir neironu – smadzeņu ķieģelīšu – barība. Tā sauktos lēnos glicīdus, kas organismam nepieciešami pastāvīgi, cilvēks uzņem ar makaroniem, maizi, kartupeļiem. “Ātros cukurus” satur parastais baltais cukurs, konfektes, kūkas, taču tie organismā ļoti slikti asimilējas. To pārmērīgas lietošanas dēļ var attīstīties hipoglikēmija, kas savukārt var izraisīt atmiņas pasliktināšanos un zaudēšanu.

Proteīni.Par tiem visbiežāk mēdz aizmirst. Dzīvnieku izcelsmes proteīni satur tās aminoskābes, ko pats organisms nesintezē. Vēl viens arguments par labu zivīm. Proteīnus satur arī dārzeņi, tādēļ ieteicams uzturā lietot graudaugus un pākšaugus: rīsus, lēcas, sarkanās pupiņas.

Vitamīni. B grupas vitamīni nešaubīgi ir smadzeņu un nervu sistēmas uztura līderi. B1 vitamīnam ir noteicoša loma atcerēšanās procesā, tas nepieciešams nelielos daudzumos, taču pastāvīgi. B12 vitamīns ir atbildīgs par drošiem sakariem starp smadzeņu un nervu šūnām. Šis vitamīns ir rupja maluma un kliju maizē, sierā, zirņos, pupiņās, griķos un citos putraimos, arī riekstos.

Minerālvielas un mikroelementi. Vissvarīgākā atmiņai ir dzelzs, kas darbojas kā B9 vitamīns un kas nepieciešama uzmanības koncentrēšanai un emocionālā līdzsvara uzturēšanai.

Avots: fishki.net

Leave a Comment