Veselības dzēriens – kefīrs. Pagatavo to mājās pati!

Kefīrs pirmo reizi tika izgatavots kādā nelielā ciematiņā Elbrusa pakājē.

Šo piena pārstrādes procesu kalnieši uzskatīja par svētu lietu, un ilgus gadus kefīra pagatavošanas recepte tika turētā lielā noslēpumā. Uzskatīja, ka no piena iegūtais dzēriens saglabā veselību un pagarina mūžu. Un šim atzinumam bija reāls pamats – starp kalniešiem, kas bija sākuši dzert kefīru, ilgdzīvotāju bija daudz vairāk nekā citviet apkaimē.

XIX gadsimta otrajā pusē kefīra pagatavošanas noslēpums kļuva zināms Krievijai un Eiropai, un sākās visīstākais kefīra bums: daudzās vietās tika iekārtotas kefīra dziednīcas, bet nostāsti par kefīra apbrīnojamajām spējām atveseļot sasirgušos un pagarināt mūžu gāja no mutes mutē.

Ar to ārstēja plaušu un gremošanas sistēmas kaites, rahītu, anēmiju un daudzas citas slimības.

Mūsdienās kefīru var nopirkt jebkurā veikalā. Tiesa, daudz maigāks, garšīgāks un veselīgāks par rūpnieciski ražoto ir mājās gatavotais kefīrs. Pagatavot to no parastā piena var pavisam vienkārši, nepieciešams tikai sadabūt dzīvo ieraugu jeb kefīra sēnīti. Ja ar šo kefīra kultūru rīkojas pareizi, to var izmantot bezgalīgi ilgi. Kefīru var pagatavot, izmantojot arī sauso fermentu, ko mēdz pārdot aptiekās.

* Uzvāra litru piena, atdzesē līdz istabas temperatūrai (sterilizēto pienu var arī nevārīt) un pārlej stikla traukā.

* Pievieno 20 g kefīra sēnītes vai paciņu sausā fermenta (šajā gadījumā piens rūpīgi jāizmaisa, lai ferments pilnībā izšķīstu).

* Nostādina istabas temperatūrā 18–20 stundu, līdz beidzas rūgšanas process.

* No sēnītes raudzēto gatavo kefīru izkāš caur sietiņu, lai dibenā paliktu ieraugs, un dzēriens ir gatavs. Ledusskapī to var uzglabāt aptuveni 2 nedēļas. Bet ieraugu izmanto jaunai porcijai.

* Arī no sausā fermenta pagatavoto kefīru var uzglabāt ledusskapī, tikai nedrīkst aizmirst 3–4 ēdamkarotes gatavā kefīra pietaupīt nākamās kefīra devas gatavošanai.

Avots: zacep.com

Leave a Comment