“Venēcijas piezīmes” Keramiķes Daces Blūmas un gleznotājas Aijas Bāliņas darbu izstāde

No 2022.gada 10.augusta līdz 11.septembrim Bauskas muzejā būs skatāma mākslinieču Daces Blūmas un Aijas Bāliņas darbu izstāde “Venēcijas piezīmes”.

Izstādes atvēršana un tikšanās ar māksliniecēm 10.augustā plkst. 16:00.

“Venēcija. Venēcija ir unikāla. Var droši apgalvot, ka pasaulē tāda ir vienīgā. Ir lieliski, ja izdodas iepazīties ar šo pilsētu, bet tā ir īpaša veiksme, ja tur izdodas padzīvot ilgāku laiku. Un ja Venēcija “pielaiž sev klāt”.

Katram par Venēciju ir savs stāsts. Es iepazinos ar Venēciju 2005.gadā un pēc 10 gadiem mana otrā tikšanās ar Venēciju bija kā atgriešanās mājās. Un ar savu mīlestību uz šo pilsētu gribas padalīties ar citiem. Tādēļ arī tapa šīs piezīmes par Venēciju.

Uz papīra, uz audekla, uz koka un uz porcelāna. Es ceru, ka manās Venēcijas piezīmēs arī skatītājiem izdosies saskatīt kaut mazliet no šīs pilsētas burvības.”, māksliniece Dace Blūma.

“Atrašanās maģiskajā Venēcijas salā ir prieks un izaicinājums vienlaikus. Pavisam nesen, 2022.gada pavasarī no jauna guvu iedvesmu Venēcijā – šajā noskaņu, krāsu un vēsturisku detaļu pārbagātajā vietā.

Kopš 2002.gada Venēcija mani priecējusi vismaz reizi pāris gados, aizrautīgā kolēģu pulkā dodoties plenēros. Mākslinieka skats – iedvesmas avots – motīva izvēle un atspoguļošana. Tas ir radīšanas process, ko savukārt atšķirīgu padara autora izvēlētā darba tehnika un personība.

Mākslinieki, tai skaitā arī es (Aija Bāliņa), balansējam starp vairāk vai mazāk projicētu realitāti, izzinot savas intereses objektu, vai arī manifestējam savu īpašo redzējumu, dažkārt attālinoties no objekta atpazīstamības.

MANA aizraušanās ir atspoguļošanas un atstarošanas ilūzijas, izceļot no daudzpusīgajām Venēcijas vizuālajām kvalitātēm īpašo lagūnas pilsētas starojumu. Ūdens tīklojums un zilganzaļās lagūnas klātbūtne jūtama katrā pilsētas nostūrī, spoguļattēlā pārvēršot gan gaismēnu spēles krāšņajās fasādēs, gan gondolu siluetus, gan laternu gaismas, gan krāsaino iekšpagalmu ikdienu.

Skicēs fiksēti iedvesmojoši mirkļi, kas bijuši īslaicīgi noskaņas un apgaismojuma dēļ. Mani mākslinieka uzdevumi – ieraudzīt un notvert. Iekadrēt, bet nesastindzināt.

Šajā izstādē eksponētas gan skices no pēdējo 15 gadu plenēriem, gan Venēcijas inspirētās kolāžas, printi un akrila gleznas uz audekla.”, māksliniece Aija Bāliņa.

Dace Blūma beigusi Igaunijas Valsts Mākslas institūtu un Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvusi mākslas maģistra grādu. Ir Latvijas Mākslinieku savienības un Latvijas Dizaineru savienības biedre. Aktīvi piedalās radošo darbu izstādēs, vietējos un starptautiskos plenēros un simpozijos, organizē personālizstādes.

Aija Bāliņa 1987.gada beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju. Gleznotāja un pedagoģe. Latvijas Mākslinieku savienības un Latvijas Dizaineru savienības biedre. No 2000.gada piedalās plenēros Latvijā, Itālija un citās Eiropas un pasaules valstīs. Radošās aktivitātes apvieno ar pedagoģisko darbu Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā.

Pasākumu norises laikā apmeklētāji var tikt fotografēti un filmēti, fotogrāfijas un videomateriāls var tikt publicēts.

Leave a Comment