Vecāki, ja bērnam ir brilles, lūdzu, nepieļaujiet šīs kļūdas

Vecāki mēdz bērniem brilles iegādāties tirdzniecības vietās, kas nav specializējušās šajā sfērā. Šādā gadījumā neviens nav spiests nest atbildību par briļļu kopējo kvalitāti, nerunājot jau par briļļu atbilstību tam, kas norādīts uz iepakojuma. Risks, ka brilles neatbildīs noteiktajiem parametriem, iegādājoties tās minētajās tirdzniecības vietās, pastāv arī ja tās iegādāsities ar speciālista izrakstīto recepti;

Liela kļūda no vecāku puses ir bērnu kritizēt par to kā viņš izskatās ar brillēm vai pat smieties un salīdzināt ar kādiem tēliem. Vajadzību pēc brillēm nevar traktēt kā sodu par sliktu uzvedību. Proti, brilles kā rezultāts tam, ka bērns vasaras brīvlaikā pārmērīgi daudz skatījies televizoru vai spēlējis “spēlītes” telefonā. Vecākiem ieņemot tādu pozīciju, bērniem rodas priekšstats, ka brilles ir neglītas un apkaunojošas. Tas, savukārt, noved pie tā, ka bērns izvairīsies no briļļu nēsāšanas ikdienā. Rezultātā – redze neuzlabojas;

Daļai vecāku ir tendence, izvēloties brilles bērnam, neņemt vērā bērna gaumi un vēlmes. Protams, ka vecāki maksā par brillēm, bet tās nēsā paši bērni. Ja bērnam pašam nepatiks tas, kā viņš izskatās ar konkrētajām brillēm, ir liela iespējamība, ka viņš tās atteiksies nēsāt vai slepus uzliks tikai tad, kad redz vecāki.

Aicinām atcerēties, ka bērniem, kuriem līdz šim nav novērotas redzes problēmas, redzes pārbaude jāveic ne retāk kā vienu reizi gadā. Ja bērnam konstatēti redzes defekti, speciālists visticamāk nozīmēs individuāli pielāgotu vizīšu kalendāru, kas būs blīvāks nekā viena vizīte reizi 12 mēnešos.

Mēs saprotam, ka vecāku “pieļautās kļūdas” reizēm saistītas ar to, ka ģimeņu budžetā visām vajadzībām naudas nepietiek. Gribu vērst uzmanību, ka bērniem līdz 18 gadu vecumam iespējams saņemt brilles 50 eiro vērtībā bez maksas. Jau trešo gadu OptiO realizē sociālās atbildības kampaņu, nodrošinot šo iespēju. Lai iegūtu brilles, nepieciešama oftalmologa vai optometrista izrakstīta briļļu recepte, kas nav vecāka par trīs mēnešiem. Redzi iespējams pārbaudīt arī pie pieredzējušiem speciālistiem OptiO veikalos. Vairāk informācijas par sociālās atbildības programmām www.optio.lv sadaļā «Aktuāli».

Leave a Comment