VARAM par 15% samazinās enerģijas patēriņu ministrijā un padotības iestādēs

Ņemot vērā enerģētisko krīzi, kas radusies saistībā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā, efektīvākai resursu izmantošanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un tās padotības iestādes šodien sāk ieviest elektroenerģijas un siltumenerģijas samazināšanas pasākumus iestādēs.

To panāks ierobežojot elektroierīču un apgaismojuma darbību, nosakot konkrētas klātienes darba dienas un apkures temperatūras samazināšanu ziemas sezonā, kā arī vērtē iespēju uzstādīt saules paneļus.

Ministrs Artūrs Toms Plešs:

“Esam apzinājuši papildu veidus, kā jau īstermiņā un tāpat arī ilgtermiņā samazināt elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņu un sniegt savu devumu pārdomātākai resursu apsaimniekošanai.

Līdz šim jau esam mērķtiecīgi paaugstinājuši energoefektivitāti vairākās ministrijas padotības iestādēs, taču jaunie pasākumi, kas jau šodien stājušies spēkā, ļaus vēl vairāk ietaupīt papildu resursus, gatavojoties gaidāmajai apkures sezonai.

Aicinu arī citas valsts un pašvaldību iestādes rādīt priekšzīmi, iesaistīties un apzināt iespējas samazināt elektrības un siltuma patēriņu savās ēkās.”

VARAM enerģētikas ekonomiskais režīms paredz visu elektroierīču un apgaismojuma izslēgšanu, kad tās netiek lietotas un pilnīgu atslēgšanu no tīkla ārpus darba laika. Tāpat atslēgts fasādes apgaismojums, kā arī tiks kontrolēts stāvvietas un teritorijas apgaismojuma darbības laiks, tādējādi izmantojot pieejamos resursus pārdomāti un ilgtspējīgi. Elektrības patēriņa samazināšanai paredzēts arī elektrisko karstā ūdens tilpuma sildītāju pilnīga atslēgšana vai aprīkošana ar laika slēdžiem, kas atslēdz karstā ūdens uzsildi ārpus darba laika un brīvdienās.

Tiks uzlabota elektroenerģijas pieslēgumu jaudas izmantošanas efektivitāte, tas ir, izanalizējot vēsturiskos datus, tiks izvērtētas esošo rezervēto pieslēgumu jaudas ar iespēju tās samazināt, tādējādi būtiski samazinot izmaksas gada griezumā.

Lai pagarinātu temperatūras samazinājuma periodu, apkures sezonā klātienes darba dienas iestādēs būs no otrdienas līdz ceturtdienai, tas ļaus samazināt siltumenerģiju apkures vajadzībām jau no ceturtdienas pēcpusdienas.

Realizējot visus minētos enerģijas patēriņa samazināšanas pasākumus, VARAM ietaupīs līdz pat 15% no patērētās enerģijas apjoma.

Ministrija vērtē arī ilgtermiņa risinājumus, kā, piemēram, apkures sistēmu pārbūvi, LED apgaismojuma un kustību sensoru uzstādīšanu, kas vēl vairāk samazinās energoresursu patēriņu. Tāpat ministrijas darba kārtībā ir iecere par saules paneļu uzstādīšanu, lai ar saražoto solāro elektroenerģiju varētu apgādāt VARAM resora objektus, tādējādi nodrošinot saražotās elektroenerģijas pašpatēriņu.

Valsts sekretāra vietnieks klimata politikas jautājumos Dagnis Dubrovskis: “Krievijas agresija Ukrainā un ar to saistītā situācija enerģētikā pierādīja, ka atkarība no Krievijas enerģijas resursu piegādātājiem rada nestabilitāti un augstas enerģijas izmaksas. Tāpēc jo īpaši svarīgi esošajā situācijā ir izvērtēt vietējās izcelsmes atjaunojamās enerģijas resursu izmantošanas iespējas un tās attīstīt. Tas ir virziens uz neatkarības, drošības un ilgtspējības stiprināšanu!”

Būtisks aspekts siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņa samazināšanai ir ēku kompleksa renovācija. 2020.gadā īstenotais VARAM administratīvās ēkas Peldu ielā 25 renovācijas projekts ir būtiski samazinājis siltumenerģijas patēriņu, proti, par 30%. Savukārt elektroenerģijas patēriņš samazinājies par 50%. Līdzīgi rādītāji ir sasniegti arī pārējās ēkās, kas izmantoja iespēju, lai uzlabotu ēku energoefektivitāti.

Leave a Comment