Vai drīkst maizi turēt ledusskapī? Zinātnieku atbilde vienkārši liek ieplesties acīm!

Vai drīkst maizi turēt ledusskapī? Šo jautājumu bieži ir sev uzdevuši simtiem cilvēku. Beidzot ir zināma arī atbilde. Tomēr zinātnieku atbilde vienkārši liek ieplesties acīm!

Daudzi cilvēki tur maizi ledusskapī, jo tas palīdz saglabāt to svaigu un ilgāk saglabāt tās svaigumu. Ledusskapis ir viens no visbiežāk izmantotajiem un efektīvākajiem veidiem, kā novērst maizes sapuvumu un saglabāt tās garšu un kvalitāti.

 

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Zemā temperatūra ledusskapī palēninās mikroorganismu augšanu, tādējādi pagarinot maizes glabāšanas laiku. Turklāt ledusskapī glabātā maize saglabās svaigumu un izvairīsies no mitruma, kas var veicināt sapuvumu vai pelējuma veidošanos.

Tāpēc daudzi cilvēki izvēlas glabāt maizi ledusskapī, lai pagarinātu tās glabāšanas laiku un saglabātu svaigumu.

Bet kāda gan ir zinātnieku atbilde? Lūk!

 

Jauni atklājumi liecina, ka maizes uzglabāšanas temperatūra ir tieši saistīta ar cietes biopieejamību un cukura līmeni asinīs. Cepšanas laikā ciete izplešas un pārvēršas par puscietu gulu (želeju), ko organisms vieglāk uzsūc. Rezultātā cietē esošā glikoze kļūst pieejamāka šūnām.

No otras puses, kad maize atdziest, želejveida ciete atkal samazinās un kļūst cieta. Tā sauktās rezistentās cietes gremošanas fermentiem ir grūtāk izšķīdināt, un šūnām ir grūtāk piekļūt tajās esošajai glikozei.

Tādējādi, uzglabājot maizi saldētavā, var novērst cukura un insulīna līmeņa paaugstināšanos asinīs – ilgtermiņā tas samazina dažādu vielmaiņas traucējumu, sirds un asinsvadu slimību, aptaukošanās un daudzu citu hronisku slimību iespējamību.

Protams, nevajadzētu aizrīkoties ar ledainiem gabaliņiem, kas tikai virspusēji atgādina parastu maizi, norāda zinātnieki: pēc saldētavas maize jāatkausē mikroviļņu krāsnī, jāapcep grauzdiņā vai uz pannas.

Lasi vēl: 77 gadu vecumā aizsaulē devies rakstnieks un aizrautīgs mākslinieks; ģimene lūdz mieru

Eksperimenti parādīja, ka šīs manipulācijas samazināja glikozes līmeņa paaugstināšanos vismaz par 25, un maksimālais efekts (līdz 39%) tika sasniegts, ja maize tika sasaldēta, atkausēta un pēc tam apcepta.

 

Leave a Comment