Trīs receptes aknu attīrīšanai no toksīniem. Bet ne visi to drīkst darīt!

Artišoki
(Cynara scolymus)
Īpaši ieteicami tiem, kas vēlas uzturēt aknas normālā darbības režīmā.
1. Artišoki satur cinarīnu – skābi, kas palīdz aknām strādāt, un inulīnu, vielu ar attīrošu iedarbību. Vēl artišoki ir folijskābes, šķiedrvielu, kālija un C vitamīna papildu avots.

2. Nav ziņu, ka artišoku īpašības būtu pētītas speciāli.

3. Artišoku lapu ekstrakts tiek iekļauts dažu aknu attīrīšanai paredzēto līdzekļu sastāvā. Piemēram, savienojumā ar dzelkšņu sēklām, pienenes sakni, zaļās tējas lapām un citiem attīrošas iedarbības līdzekļiem. Nekādi blakusefekti nav novēroti.

Eleuterokoks
(Eleutherococcus senticosus)
Īpaši ieteicams tiem, kas vēlas attīrīt aknas (sevišķi pēc tādu medikamentu lietošanas, kas uz šo orgānu iedarbojas negatīvi), paaugstināt enerģijas līmeni un nostiprināt imunitāti.

1. Eleuterokoks ir plaši pazīstams adaptogēns. Ļoti senas tā lietošanas tradīcijas ir Ķīnā, cita starpā arī kā vispārējas iedarbības toniku, kam ir aizsargājošs efekts pret toksīniem.

2. Korejā veiktie pētījumi pierādījuši, ka polisaharīdi, ko satur auga stiebri, pastiprina aknu funkcijas un samazina enzīmu līmeni u.c. ar aknu darbības traucējumiem saistītus faktorus. Ar dzīvniekiem veikto pētījumu rezultāti, kas publicēti žurnālā “British Journal of Phytotherapy”, apliecina, ka eleuterokoks pazemināja vairāku toksīnu (to skaitā arī etanola) iedarbību. Savukārt Krievijā veiktajos pētījumos pierādīts, ka eleuterokoka lietošana palīdz bremzēt ķīmijterapijas radītās blaknes.

3. Lietošanas deva – vienu mēnesi līdz 3 g žāvētas saknes dienā vai arī līdz 16 ml ekstrakta tinktūru 1-3 reizes
dienā ne ilgāk kā 2 mēnešus.

Blaknes: miegainība, nemiers, galvassāpes mēdz būt ļoti reti.

Nav ieteicams lietot cilvēkiem, kas sirgst ar hipertoniju, sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, kā arī viegli uzbudināmiem ļaudīm.

Leave a Comment