Tik liels daudzums smilšu līdz Latvijai nonāk patiešām reti: meteorologi nāk klajā ar ziņu – otrdien fiksēta ļoti augsta Sahāras putekļu koncentrācija

Foto – Pexels

Kā liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra ieraksts, otrdienas rītā virs Latvijas teritorijas dažu kilometru augstumā putekļi no Sahāras ir atgriezušies, turklāt šoreiz to koncentrācija ir liela.

Sahāras putekļi ir smalkas smiltis, kas pārvietojas no Sahāras tuksneša reģiona uz citām pasaules daļām, tostarp Eiropu un Vidusjūras reģionu, Vidusāziju un pat Amerikas kontinentu. Šo putekļu nokļūšanā citās teritorijās iesaistās vēji un atmosfēras procesi, kas nodrošina to izplatīšanos pāri arī vērienīgiem attālumiem.

Kur tie veidojas? Sahāras putekļi veidojas Sahāras tuksneša reģionā, galvenokārt no Marokas, Alžīrijas un Lībijas. Tie tiek pārpūsti pāri Atlantijas okeānam līdz pat Amerikas kontinentam, kā arī uz Eiropu, Āziju un Āfrikas citām teritorijām.

Kāda ir to ietekme uz vidi? Sahāras putekļi var ietekmēt vidi un klimatu, kad tie nonāk citos reģionos. Tie var radīt miglu, samazināt redzamību un veidot putekļainus saules starus. Turklāt tie var “pārvadāt” arī dažādus piesārņojuma veidus, piemēram, dažādas sēnītes, kas izplatās gaisa pilienu veidā.

Foto – Pexels

Kāda ir ietekme uz cilvēku? Sahāras putekļi var ietekmēt arī cilvēku pašsajūtu. Tie var izraisīt dažādas aler****kas reakcijas.

Vai tie ietekmē arī ekonomiskos procesus? Sahāras putekļu ietekme var būt arī ekonomiska, it īpaši, ja runa ir par lauksaimniecību un transportu. Tie var samazināt ražu un tās kvalitāti, kā arī radīt problēmas transporta sistēmām, dažkārt pat bojājot, piemēram, dzinējus un citus mehānismus.

Izpildi testu!

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Kopumā Sahāras putekļi ir dabas parādība, kas ietekmē dažādus aspektus, no vides un klimata līdz cilvēkiem un ekonomikai. To “pārvadāšana” un ietekme uz apkārtējo vidi ir saistīta ar daudziem atmosfēras un ģeogrāfiskiem faktoriem, un tas var radīt dažādus izaicinājumus.

Taču vai otrdienas koncentrācija Latvijas debesīs ir ar kaut ko bīstama?

Raksta turpinājumu lasi nākošajā lapā:

Leave a Comment