Strauji aug pieprasījums pēc kredītiem mājokļa siltināšanai un remontam

Piepildoties biedējošajām prognozēm par ļoti augstām apkures izmaksām rudenī un ziemā, daļa Latvijas iedzīvotāju steidz siltināt mājokļus vai iegādāties ekonomiskāku apkures sistēmu, lai tādējādi samazinātu energoresursu patēriņu. Bigbank Latvija noformēto kredītu remontdarbu veikšanai mājoklī apjoms jūlijā pieauga par 144% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, bet augustā kredītu apjoms bija vēl par 71% lielāks nekā jūlijā. Tik krass pieprasījuma kāpums pēc aizdevumiem remontdarbu veikšanai mājoklī bankā nav novērots gadiem ilgi.

Pirmais remontēšanas vilnis uzbangoja gada sākumā, kad liela daļa mājsaimniecību saņēma krietni lielākus elektrības un apkures rēķinus nekā iepriekš. Februārī Bigbank Latvija klienti remonta vajadzībām aizņēmās par 57% vairāk naudas nekā gada pirmajā mēnesī, bet martā kopējā aizņēmuma summa bija vēl par 79% lielāka nekā februārī. Līdz ar valsts iedzīvināto palīdzības programmu cilvēki mazliet nomierinājās un siltā vasara palīdzēja izgaisināt bažas par apkures jautājumiem pavisam. Taču jūlijā saņemtie aprēķini par gāzes izlīdzināto maksājumu nākamajam periodam un regulāri no dažādiem novadiem ienākošās ziņas par centrālapkures izmaksu sadārdzināšanos atgriezusi iedzīvotājus skarbajā realitātē. Mājokļa remonta kredītu apjoma pieaugums par 144%, salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, ir divreiz lielāks par iepriekšējo straujāko lēcienu šogad, un pārliecinoši krasākais vairāku gadu laikā. Tendence turpinājās arī augustā, kad aizdevumu kopējais apjoms bija vēl par 71% lielāks nekā jūlijā.

Vidējā aizņēmuma summa gan visu gadu turas aptuveni vienā līmenī, lai arī celtniecības materiāli gada laikā ir krietni sadārdzinājušies. Augustā viens kredītņēmējs noformēja aizdevumu mājokļa remontam vidēji 7317 eiro apmērā. Lielākā vidējā aizdevuma summa šogad fiksēta aprīlī, kad tā sasniedza 8135 eiro.

«Energoefektivitātes uzlabošanai klienti lielākoties izmanto vien trešo daļu no pieejamā 25 tūkstošu eiro aizdevuma un pārdomāti, soli pa solim veic dažādus energoefektivitāti veicinošus pasākumus. Šogad iedzīvotāji visbiežāk izmantojuši aizņēmumu ēkas sienu siltināšanai, logu vai durvju nomaiņai un efektīvākas apkures sistēmas uzstādīšanai. Strauji audzis arī pieprasījums pēc finansējuma saules paneļiem, lai tādējādi mazinātu elektrības cenu lēcienu ietekmi uz ģimenes budžetu,» ar tendencēm energoefektivitātes uzlabošanā iepazīstina Bigbank Latvija vadītājs Edgars Surgofts.

Lai mazinātu uztraukumu par neplānotām finansiālās situācijas izmaiņām, Bigbank saviem klientiem piedāvā 60 dienu bezmaksas naudas atmaksas garantiju. Šajā laikā klients var bez sankcijām atdot paņemto naudu un izbeigt līguma darbību.

Par Bigbank

Bigbank AS ir Igaunijas banka, kas specializējas patēriņa un hipotekāro kredītu izsniegšanā, aizdevumu piešķiršanā juridiskām personām, kā arī izdevīgu termiņnoguldījumu pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums izvērsis darbību ārpus Igaunijas, izveidojot filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Bulgārijā, kā arī piedāvājot pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē. Uzņēmumu vada grupas valdes loceklis Martins Lants. Valdē darbojas arī Marts Veskimagi, Argo Kiltsmans, Kens Kanariks un Ingo Poders.

Leave a Comment