Šodien paziņota jauna informācija un tā ir baisa! Sinoptiķi paziņo, kam ir jāgatavojas

Rīgas līča Kurzemes piekrastē gaidāms nedaudz vēsāks laiks, it īpaši tad, ja vējš pūtīs no jūras virziena, jo tas varētu ietekmēt arī gaisa temperatūru citviet gar piekrasti.

Kopumā galvenokārt dominēs lēns dienvidu vējš. Dažās vietās, īpaši austrumu un ziemeļaustrumu reģionos, varētu veidoties lietus mākoņi, un dažviet pat var rasties pērkona negaiss. Tomēr Rīgā paredzēts saulains un sauss laiks ar lēnu dienvidu vai dienvidaustrumu vēju, un temperatūra var paaugstināties līdz pat +28..+29 grādiem.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Ir jāņem vērā sinoptiķu izdotais dzeltenās pakāpes brīdinājums par spēcīgu karstumu un augstu ugunsbīstamību mežos visā Latvijā. Šo laikapstākļu veidojošais faktors ir anticiklons, un atmosfēras spiediens jūras līmenī tiek novērots ap 1023-1026 hektopaskāliem.

 

Pirmdienas rītā Latvijā debesis lielākoties ir bez mākoņiem, un nav paredzēta nokrišņu parādīšanās, liecina jaunākā meteoroloģiskā informācija. Kurzemē pūš neliels dienvidaustrumu vējš, savukārt pārējā valsts lielākoties tiek ietīta bezvējā.

Gaisa temperatūra plkst. 5 no rīta, saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem, svārstījās no +9,4 grādiem Madonā līdz +17 grādiem Priekuļos. Deviņos rītā prognozēti +19..+24 grādi.

Dzīvnieku un putnu uzvedība var kalpot par vētras priekšvēstnešiem arī šajās situācijās. Daži dzīvnieki un putni var kļūt nemierīgi vai sākt meklēt patvērumu jau pirms vētras sākuma, jo tie spēj uztvert atmosfēras spiediena izmaiņas un citus dabas signālus. Īpaši svarīgas ir ūdens virsmas izmaiņas jūras vai lielu ezeru tuvumā, kur palielināta viļņu aktivitāte un stipras paisuma un bēguma plūsmas var liecināt par gaidāmo vētru.

Pēkšņas un intensīvas lietusgāzes, zibens un pērkona dārdi ir skaidri pazīmes, kas var norādīt uz tuvojošos negaisu. Ja dzirdama pērkoņa dārdi tālu vai redzams zibens pie horizonta, tas bieži vien ir skaidrs vētras priekšvēstnis.

Viena no būtiskākajām sastāvdaļām, kas jāņem vērā, ir tehnoloģiju loma un laikapstākļu prognozes. Mūsdienu meteoroloģiskās tehnoloģijas, tostarp radari un satelītu sistēmas, nodrošina precīzas vētras prognozes un ļauj izdot brīdinājumus par iespējamajām nelabvēlīgajām situācijām. Tādēļ, ja tiek izsniegti brīdinājumi par nākamo vētru, ir svarīgi tos nopietni uztvert un veikt nepieciešamos sagatavošanās pasākumus.

Tādējādi, lai gan vētras priekšzīmes var būt dažādas, tās visas nodrošina svarīgu informāciju par tuvojošajām laikapstākļu izmaiņām. Ievērojot šos signālus un reaģējot savlaicīgi, ir iespējams mazināt vētras radītos riskus un kaitējumu.

Leave a Comment