Spilvens saldam miegam. Kāds ir katrs pildījums?


Lamas, aitas vai kamieļvilnas spilveni
Tie sniedz teicamu komforta sajūtu, taču saveļas ātrāk nekā ar citu pildījumu. Vilnai piemīt termoregulācijas īpašības, tāpēc šāds pagalvis karstā laikā nesviedrē galvu, bet aukstā sniedz siltumu. 100% vilnas spilveni ieteicami cilvēkiem, kuri sirgst ar radikulītu un galvassāpēm. Turklāt dabīgais materiāls aizsargā no āderu iedarbības un radiācijas. Vilnas spilveni ir samērā cieti un derēs tiem, kuriem tīk gulēt uz augsta, stingra pagalvja. Dekoratīvie spilveni, kuru virsējais materiāls veidots no pūkainas vilnas, īpaši piemērots kā atbalsts mugurai, piemēram, skatoties televīziju. Vistīkamākā un pūkainākā ir lamas vilna.

Vilnas spilvens jātīra ķīmiski, tomēr retāk nekā cita materiāla pildījumi, jo tiem piemīt pašattīrīšanās īpašības. Visilgāk kalpo kamieļvilnas, kašmira un merīno aitas vilnas pagalvji. Lai spilvens tik ātri nesaplaktu, nesaveltos un būtu mīkstāks, var izvēlēties pildījumu, kas sastāv no 50% vilnas un 50% sintētikas.

Spalvu, pusdūnu vai dūnu spilveni
Atkarībā no pildījuma veida tie mēdz būt vieglāki vai smagāki, mīkstāki vai cietāki, kalpo īsāku vai ilgāku laiku. Visdārgākie, taču arī vismīkstākie, visvieglākie un visilgāk kalpojošie ir dūnu spilveni.

Tie ilgāk saglabā formu un nesaplok, turklāt dūnas rada gaisa cirkulāciju, kas spilvenā vasarā uztur vēsumu, bet ziemā – silto gaisu. Taču šis pildījums mēdz spraukties cauri spilvena virsdrēbei, tāpēc to bieži impregnē, līdz ar to zūd šī termoregulācija, spilvenā ātrāk uzkrājas mitrums, vairojas putekļērcītes, un šie pagalvji visbiežāk izraisa alerģijas. Uz dūnu, spalvu un citu dabisko materiālu spilveniem nedrīkst gulēt ar mitriem matiem (pēc mazgāšanas tie noteikti jāizžāvē), jo pildījums var sākt bojāties un smakot. Ja telpas ir mitras, spilvens regulāri jāizbužina un jāžāvē.

Tā kā dūnas un spalvas ir slīdīgas un mēdz pārvietoties, vēlams izvēlēties galvas vai plecu stāvoklim atbilstoši nostepētu spilvenu, lai tas saglabātu vajadzīgo formu. Ja patīk plānāki un cietāki pagalvji, var izvēlēties pusdūnu vai spalvu pildījuma spilvenu.
Spalvu un dūnu spilvenus drīkst tīrīt tikai ķīmiski.

Griķu sēnalu spilveni
Šie pagalvji ideāli pieņem cilvēka galvas formu, līdz ar to nodrošina pareizu kakla stāvokli. Guļot uz tā, pilnīgi atslābinās muskulatūra, samazinās asinsspiediens, kas ir stresa un galvassāpju galvenais cēlonis. Galvai atrodoties vienā līmenī ar ķermeni, cilvēkam ir vieglāk elpot, tāpēc daudziem samazinās krākšana.

Griķu sēnalas nodrošina gaisa brīvu cirkulāciju, līdz ar to cilvēkam ir labs miegs. Vasarā spilvens ir vēss, bet ziemā silts. Lai spilvens nodrošinātu pilnīgu labsajūtu, jāraugās, lai tam būtu atsevišķa nošuve (rullis), kas vajadzīga kakla pasīvam atbalstam. Tā kā šos spilvenus nedrīkst mazgāt un laika gaitā griķu sēnalas mēdz saplakt, jāizvēlas tāds, kura virsdrēbē ir iestrādāts rāvējslēdzējs. Tas dos iespēju spilvenu papildināt ar jaunām griķu sēnalām vai arī to nomainīt pret citām.

Nopirkt var arī griķu sēnalu spilvenu–apkakli, kas piemērots tāliem braucieniem ar auto, – tas palīdz turēt kaklu pareizā stāvoklī, un nerodas nogurums. Šāda apkakle ir piemērota arī atpūtai mājās, piemēram, skatoties televīziju. Savukārt tiem, kuri ilgu laiku pavada sēžot, ieteicams spilvens–paliktnis zem sēžamvietas. Tas veidots no garenām nošuvēm, kas piepildītas ar griķu sēnalām. Šāds paliktnis rada masāžas efektu, novērš nogurumu, svīšanu un statiskās elektrības uzkrāšanos.

Avots: vk.com

Leave a Comment