Šodienas laikapstākļu dēļ, šajos Latvijas reģionos tiek lūgts labāk palikt mājās iekštelpās!

Meteorologs Jānis Trallis brīdina, ka svētdien Latvijā iespējams spēcīgs lietus un pat vētra. Viņš norāda, ka aukstā atmosfēras fronte un lietus jau šorīt sasniedz Rīgu no rietumiem, un lai gan diena solās būt saulaina, nedēļas nogalē silts laiks, visticamāk, izpaliks.

Trallis skaidro, ka stiprāks lietus Latvijā iespējams svētdien, īpaši, ja izaugs negaisa mākoņi, kas var nest vētru. Tas nozīmē, ka šajās brīvdienās cilvēkiem vajadzētu apsvērt iekštelpu aktivitātes un darbus, jo laiks ārpusē būs nepatīkams un potenciāli bīstams.

Šī prognoze liecina par nestabiliem laikapstākļiem, kas var ietekmēt ikdienas plānus, tāpēc ieteicams sekot līdzi jaunākajām sinoptiķu prognozēm un būt gataviem iespējamām laika apstākļu izmaiņām. Trallis uzsver, ka, lai gan šodien varam baudīt sauli, nedēļas nogale var būt izaicinoša un nepiemērota āra aktivitātēm.

Meteorologs iesaka iepriekš sagatavoties un izplānot alternatīvas aktivitātes iekštelpās, lai nedēļas nogales laika apstākļi neietekmētu jūsu plānus.

Piemēram, varētu nodarboties ar mājas darbiem, lasīt grāmatas vai skatīties filmas, kamēr ārā plosās lietus un vējš. Šāda prognoze liecina par nepieciešamību būt elastīgiem un pielāgoties mainīgajiem laikapstākļiem.

Meteorologi 

Latvijā meteorologu skaits ir ierobežots, jo šī profesija prasa specifiskas zināšanas un apmācību. Meteoroloģisko dienestu un prognožu nodrošināšanā galvenokārt strādā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) speciālisti.

Šis centrs ir galvenā institūcija, kas nodrošina laikapstākļu prognozes un meteoroloģisko datu analīzi valstī.

Papildus LVĢMC meteorologiem ir arī dažas citas iestādes un organizācijas, kas nodarbojas ar laikapstākļu prognozēšanu un pētījumiem, piemēram, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte.

Lasi vēl: 5 zodiaka zīmes, kas var izturēt jebkuru likteņa triecienu un pat vissmagākos dzīves pārbaudījumus

Latvijā ir arī vairāki neatkarīgi meteorologi, kuri piedāvā savas prognozes un analīzi plašsaziņas līdzekļiem un sabiedrībai. Kopumā gan meteorologu skaits Latvijā nav liels salīdzinājumā ar lielākām valstīm, taču viņi spēlē būtisku lomu sabiedrības informēšanā un drošības nodrošināšanā saistībā ar laikapstākļiem.

 

Leave a Comment