Šodien saņemti jauni dati un tie ir biedējoši, Sinoptiķi stāsta, ka vasara var beigties tā arī nesākusies

Eiropas iedzīvotāji tiek brīdināti par gaidāmajām ekstremālajām laikapstākļu izmaiņām, kas drīzumā skars daudzas kontinenta daļas.

Nesenie dati liecina par satraucošām temperatūras izmaiņām, kas būtiski ietekmēs daudzu reģionu ikdienu.

Šie rādījumi ir tik pārsteidzoši, ka tie liek speciālistiem brīdināt sabiedrību par nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem.

Plaši pazīstami meteorologi ziņo, ka Austrumeiropā ir iestājies neparasti karsts periods, un temperatūras rādītāji ir sasnieguši jaunas virsotnes. Daudzās vietās termometri rāda vairāk nekā +30 grādus, un sagaidāms, ka šī tendence turpināsies.

 

Būs vēl

Laikapstākļu eksperti brīdina, ka šie temperatūras rekordi vēl nav galējie, un nākamajās dienās un nedēļās tie varētu pieaugt vēl vairāk.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Jūlija karstuma vilnis ir īpaši smagi skāris Eiropas austrumu reģionus, kur ir reģistrēti visvairāk temperatūras rekordu. Vietās, kur iepriekš vasaras mēnešos temperatūra reti pārsniedza +30 grādus, šobrīd termometru stabiņi rāda ievērojami augstākas vērtības.

Šāda situācija ir radījusi ne tikai pārsteigumu, bet arī bažas par to, kā tas ietekmēs vietējo iedzīvotāju veselību un ikdienas dzīvi. Interesanti, ka šobrīd pat Eiropas dienvidu reģioni nevar lepoties ar tik augstām temperatūrām kā Austrumeiropas daļas, kas ir ļoti neparasta parādība.

Līdz ar šo situāciju, eksperti mudina iedzīvotājus rūpīgi sekot līdzi laika prognozēm, lietot aizsargkrēmus, dzert daudz ūdens un izvairīties no tiešiem saules stariem dienas karstākajās stundās. Tiek uzsvērts, ka šādās ekstremālās temperatūrās ir īpaši svarīgi rūpēties par vecāka gadagājuma cilvēkiem, bērniem un tiem, kuri cieš no hroniskām slimībām, jo viņi ir visvairāk pakļauti karstuma radītajiem veselības riskiem.

 

Intensīva saule Polijā

Tomēr šāda intensīva saules aktivitāte var būt ļoti bīstama. Tā rezultātā valdības pārstāvji ir izsludinājuši ārkārtas brīdinājumus saistībā ar karstuma vilni. Piemēram, Polijā kāda jauna sieviete pavadīja piecas stundas tiešos saules staros, kas diemžēl beidzās ar nopietnām veselības problēmām. Šis gadījums uzsver, cik būtiski ir ievērot piesardzības pasākumus, uzturoties saulē.

Sinoptiķi brīdina, ka ultravioletā starojuma līmenis ir sasniedzis ļoti augstu un bīstamu pakāpi. Tāpēc ieteicams sauļoties tikai agrās rīta stundās vai vēlā vakarā, nepārsniedzot 15 minūtes. Turklāt ir svarīgi nēsāt cepuri un dzert daudz ūdens, lai izvairītos no dehidratācijas un citiem veselības riskiem.

Ārzemju centra “Fobos” vadošais eksperts Jevgēņijs Leus prognozē, ka vasara būs visumā komfortabla, bez pārmērīgām temperatūras svārstībām. Viņš gan norādīja uz nokrišņu trūkumu, paskaidrojot, ka gaidāmas tikai retas lietavas, kas nebūs pietiekami ilgstošas, lai ūdens varētu pilnībā iesūkties augsnē.

 

Austrumeiropa karsta

“Daudzos plašsaziņas līdzekļos izplatās informācija, ka šī vasara Austrumeiropā būs ārkārtīgi karsta. Šādas prognozes nav pamatotas – vasara nebūs ne nenormāli karsta, ne arī ārkārtīgi auksta. Vidējā temperatūra būs samērā komfortabla, un lai arī nokrišņu būs maz, tie tomēr būs,” sacīja Leus.

Šie brīdinājumi un ieteikumi uzsver nepieciešamību būt piesardzīgiem un uzmanīgiem laikapstākļu izmaiņu laikā, lai nodrošinātu savu un citu veselību un labklājību.

Latvijā reģistrētā augstākā gaisa temperatūra ir +37,8 grādi pēc Celsija, un tā tika fiksēta 2014. gada 4. augustā Ventspilī. Šis rekords pārspēja iepriekšējo maksimālo temperatūru, kas bija +36,4 grādi, reģistrētu 1943. gada 13. augustā Daugavpilī.

Karstuma rekordi Latvijā parasti tiek sasniegti vasarā, īpaši jūlijā un augustā, kad anticikloni izraisa ilgstošus karstuma viļņus. Klimata pārmaiņu rezultātā šādi ekstremāli karstuma gadījumi varētu kļūt biežāki un intensīvāki.

Šodien Latvijas sinoptiķi izplatījuši ārkārtas brīdinājumu visā valsts teritorijā saistībā ar gaidāmo karstuma vilni!

 

 

Sākot no pirmdienas, Austrumeiropas reģionā gaidāma temperatūras pazemināšanās salīdzinājumā ar iepriekšējām dienām, kad tika izsludināti karstuma brīdinājumi līdz pat 30 grādiem pēc Celsija. Nakts laikā termometra stabiņi noslīdēs līdz aptuveni 15 grādiem, savukārt dienas laikā temperatūra būs 24-26 grādu robežās.

Lai gan temperatūra būs zemāka, tā joprojām pārsniegs klimatisko normu par aptuveni četriem grādiem. Debesīs parādīsies mākoņi, un visas nedēļas laikā dažviet varētu būt īslaicīgi nokrišņi.

Vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi?

Izpildi šo testu un pārbaudi, vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi!

1 / 2

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vārds?

2 / 2

Vai tu zini ko latviešu valodā nozīmē šis vārds?

Your score is

The average score is 77%

0%

Iepriekš tika norādīts, ka 2024. gada maija un jūnija mijā temperatūra atbilda jūlijam raksturīgajam līmenim. XXI gadsimtā bieži vasaras sākums reģionā bijis ar salnām, bet šogad vasaras sākums solās būt ļoti karsts.

Dienas gaitā būs mainīgs laiks – saulainas epizodes mijās ar mākoņiem, kas daudzviet var atnest spēcīgus pērkona negaisus. Vietām šīs pērkona lietusgāzes var būt ļoti intensīvas un pavadītas ar krusu, radot ievērojamus nokrišņus īsā laikā.

 

Latvijā normas robežās

Lai gan vējš lielākoties būs vājš, pērkona negaisa laikā iespējamas krasas vēja brāzmas, kas var sasniegt 15-19 metrus sekundē, radot papildu bīstamību un potenciālus bojājumus. Gaisa temperatūra dienas laikā svārstīsies no +20 līdz +25 grādiem, padarot dienu salīdzinoši siltu.

Rīgā diena solās būt dažāda – gan saulaini, gan mākoņaini periodi būs izplatīti. Pēcpusdienā atsevišķi gubu mākoņi var attīstīties pērkona negaisa mākoņos, atnesot lietusgāzes un iespējamu krusu. Šie laikapstākļi var izraisīt negaidītas izmaiņas, tādēļ iedzīvotājiem ieteicams būt gataviem.

Sinoptiķi aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, sekojot līdzi laika prognozēm un izvairīties no ilgstošas uzturēšanās ārpus telpām negaisu laikā. Autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, jo stiprs lietus un krusa var ievērojami pasliktināt redzamību un ceļa apstākļus. Pērkona negaiss ar stiprām vēja brāzmām var izraisīt arī koku lūšanu un citu objektu krišanu, radot papildu riskus.

 

Šonedēļ mainīgi

Laikapstākļu maiņa šonedēļ liecina par to, ka vasaras sezona var būt nepastāvīga, ar mainīgiem un bieži vien ekstrēmiem apstākļiem. Tāpēc ir svarīgi būt gataviem dažādiem scenārijiem un rīkoties atbildīgi, lai izvairītos no potenciālām nelaimēm un saglabātu drošību.

Dienas laikā gaidāms lēns vējš, kas negaisa laikā var pārvērsties stiprās brāzmās, ar maksimālo gaisa temperatūru svārstoties no +22 līdz +24 grādiem. Īslaicīgu, bet intensīvu lietusgāžu dēļ iespējami lokāli plūdi, īpaši zemu vietu teritorijās.

Latvijā jūlijs tradicionāli ir viskarstākais mēnesis. Vidējā diennakts gaisa temperatūra šajā laikā bieži sasniedz visaugstākās vērtības, un tieši jūlijā tiek reģistrēti arī absolūtie temperatūras maksimumi. Saulainas un karstas dienas ir visbiežāk sastopamas, un nav retums, ka temperatūra pārsniedz +30 grādus pēc Celsija.

Jūlijā arī ir visvairāk saulainu dienu, kas padara šo mēnesi par iecienītāko atvaļinājumu laiku. Cilvēki bieži dodas pie dabas, apmeklē pludmales un ezera krastus. Klimata pārmaiņu rezultātā var prognozēt, ka jūlijs nākotnē kļūs vēl karstāks, tāpēc ir būtiski sagatavoties ilgstošiem karstuma periodiem šajā mēnesī.

Leave a Comment