Skaņu mežā’2022 – tehno smagsvars Perc ar īpašu priekšnesumu

Eksperimentālās mūzikas festivāls Skaņu mežs savu divdesmito jubileju svinēs 23. un 24. (un 25.) septembrī kultūras norišu vietā “Hanzas perons” (Hanzas iela 16a). Festivālu ievadīs bezmaksas ievadkoncerts 16.septembrī Āgenskalna tirgus paviljona 2. stāvā (Nometņu ielā 64).

Biļetes uz festivāla centrālajiem notikumiem ir iespējams iegādāties Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv. Pēdējais mākslinieks, kas papildina festivāla programmu ir ievērojamais britu tehno producents Perc, kas īpaši Skaņu mežam būs sagatavojis eksperimentālu uzstāšanos.

Medijs MixMag Eliju Velsu (Ali Wells), pazīstamu arī kā Perc, nodēvējis par “britu tehno zvaigzni” un “mežonīga tehno meistaru”, savukārt portāls Resident Advisor sacījis sekojošo: “Reti kurš spēj tehno likt izklausīties tik bīstami un destruktīvi kā to dara Perc.”

2012.gadā – vēl savas mūziķa karjeras pirmsākumos – Perc saņēma BBC ierosināto apbalvojumu Tomorrow’s Cult Artist (“Rītdienas kulta mūziķis”).

Kā raksta jau minētais medijs Resident Advisor, Perc ir bijis industriāla un robusta tehno priekšgājējs jau ilgus gadus, un ar savu izdevniecību Perc Trax palīdzējis līdzīgi domājošiem māksliniekiem sasniegt plašāku auditoriju. To vidū ir tādi producenti kā Ansome un Truss.

Perc ir uzstājies tādos prestižos tehno klubos kā Berlīnes Berghain, Londonas Fabric un Buenosairesas Cocoliche.

Skaņdarbs Look What Your Love Has Done To Me no Perc 2017.gada albuma Bitter Music mūziķim izvērtās par sava veida superhitu – tas ir vispārdotākais skaņdarbs izdevniecības Perc Trax vēsturē, un, attiecīgi jau vairākkārt citētajam medijam Resident Advisor, tam sekojis neordināri plašs klāsts atdarinājumu un remiksu.

Tiesa, Perc festivālā neuzstāsies ar deju mūzikas programmu. Mūziķis jau iepriekš ticis aicināts uzstāsies festivālā, taču izteicis nedrošību, vai viņa mūzika iekļaujas pasākuma programmā līdzās brīvajai improvizācijai, troksnim un laikmetīgajai mūzikai. Šis šķietamais šķērslis Skaņu meža 20. jubilejas svinībās tiks pārvarēts, mūziķim uzstājoties ar īpaši šim festivālam sagatavotu eksperimentālās mūzikas programmu.

Perc nebūt nav svešinieks eksperimentālajai mūzikai – 2013.gadā viņš sadarbojies ar vācu industriālā roka grupu Einstürzende Neubauten, savukārt abstraktākajos viņa albuma The Power and The Glory brīžos ir dzirdams metāla grupas Dethscalator dalībnieka Dena Čendlera (Dan Chandler) vokāls.

Skaņu mežs informē arī par izmaiņām un papildinājumiem festivāla programmā:

-) Iepriekš izziņotais bezmaksas ievadpasākums Āgenskalna tirgū sāksies nevis 18:00, bet gan 19:00.

-) Pretēji iepriekš ziņotajam, duets Space Afrika uzstāsies 24.septembra vakarā, savukārt Juko Araki un M. Kaje Kastaņeto – 23.septembra koncertvakarā.

-) Skaņu mākslinieks Florians Hekers (Florian Hecker) neuzstāsies festivālā.

-) Abus centrālos festivāla koncertvakarus noslēgs DJ seti – 23.septembra pasākuma izskaņā būs dzirdams tumšā tehno producents un dīdžejs SKD, bet 24.septembrī vinilplašu manipulatore un skaņu māksliniece Mariama Rezaei (Mariam Rezaei) atskaņos savu jungle mūzikas kolekciju.

-) 23.septembra koncertvakaru atklās pašmāju trokšņu mūzikas grupa Zahnrad;

-) 25.septembrī, 13:00, Hanzas Peronā notiks bezmaksas papildus koncerts, kurā tiks prezentēts ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantu atbalstu īstenotais Lindas Leimanes, Mārtiņa Grauda un Sabīnes Moores jaundarbs bērniem.

Mariama Rezaei festivālā uzstāsies projekta REMAIIN ietvaros – tas pētī citu kontinentu mūzikas ietekmes Eiropas avangardā. To atbalsta ES programma “Radošā Eiropa” un Kultūras ministrija.

Vienas dienas biļetes cena ir 20 EUR, savukārt divu dienu biļešu cena ir 30 EUR. Biļetes ir iespējams iegādāties “Biļešu servisa” kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Festivālu “Skaņu mežs” atbalsta Rīgas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, Gētes institūts Latvijā, Francijas Institūts Latvijā, ASV vēstniecība, Kultūras ministrija, fonds Trust for Mutual Understanding, iRobot un Valmiermuižas alus.

Vairāk informācijas: www.skanumezs.lv

Leave a Comment