Sirds stindzinošs stāsts no kāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukuma


Ā: Nu nav… Tad, uz muguras un atkal masējam. Brigāde brauc pie jums, un es esmu pie telefona! Jau sapratāt, kā tas jādara. Tad sākam. Es skaitīšu, un jūs masējat! Viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi deviņi, desmit.

Ā: … (turpina skaitīt noteiktā ritmā) Viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi deviņi, desmit…
(Dzirdamas elsas un piepūle, kā dēls veic sirds masāžu. Mūsu dispečercentra ārste turpina skaitīt. Viņa nesaka neko citu, kā tikai skaita līdz desmit noteiktā ritmā. Tā tas ilgst trīs minūtes.)

Ā: Viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi deviņi, desmit…
(Dzirdams zvanītāja nogurums no piepūles, bet apņēmība turpināt. Ārste turpina skaitīt līdz desmit, vienlaikus veroties monitorā, cik tālu no notikuma vietas atrodas brigāde. Ar ieslēgtām bākugunīm viņi traucas pa šoseju. Redzams, ka līdz ierašanās brīdim atlikušas četras minūtes.)

Ā: Masējam, masējam! Viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi deviņi, desmit.

Ā: Turpinām! Viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi deviņi, desmit. Turpinām, turpinām, līdz brigāde ienāk. Durvis ir vaļā?

Z: Jā! (Dēls turpina veikt atdzīvināšanas pasākumus, ārste skaitīt. Brigāde tuvojas, vēl divi krustojumi un viens pagrieziens. Viņi būs klāt pēc divām minūtēm.)

Ā: Ļoti labi. Turpinām, kamēr brigāde pārņems! Viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi deviņi, desmit.
(Ārste klausulē dzird, ka pagalmā noskan sirēnas)

Ā: Masējam, masējam, turpinām. Viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi deviņi, desmit.

(Brigāde tūlīt būs klāt. Viņi jau ir kāpņu telpā, rokās nesot nestuves un teju 30 kilogramus smago dzīvības glābšanas ekipējumu.)
Z: Saņemies, elpo! Tēt, lūdzu, elpo!

Ā: Viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi deviņi, desmit. Viens, divi, trīs…

Z: Viņi ir klāt! Viņi ir klāt! Saņemies, tēt, lūdzu, elpo!

Mūsu mediķi vairāk nekā stundu cīnījās, lai glābtu tēva dzīvību notikuma vietā, veicot reanimācijas pasākumus. Viņiem bija aizdomas par s.i.r.d.s.l.ē.k.m.i, un viņš bija klīniski miris.

Lasi vēl: Aktieris Guntis Skrastiņš aizsaulē devies divus gadu atpakaļ; šobrīd viņa kapavietā paveras ļoti neparasta aina

Taču, pateicoties dēla pirmajai palīdzībai, viņiem izdevās izvairīties no ļaunākā un tēva sirds atkal sāka pukstēt un viņš sāka elpot. Tagad esam saņēmuši labas ziņas – pacientam klājas labāk. Viņš joprojām ārstējas slimnīcā, taču drīzumā atgriezīsies mājās.

 

Leave a Comment