Sinoptiķi Steidzami brīdina – Tuvākajās stundās gaidāms sniegputenis un spēcīgi nokrišņi – “Būs Traki”

Sākot dienu agrā trešdienas rītā, Latvijā tiek novērota relatīvi mērena gaisa temperatūra, svārstoties ap +2 līdz +6 grādiem. Tomēr galējos austrumos temperatūra var sasniegt pat +8 grādus. Interesanti, ka šajā laika posmā temperatūra turpina kristies, atklājot Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotos datus. Šādas temperatūras svārstības var radīt dažādas ietekmes uz apkārtējo vidi un cilvēku ikdienas aktivitātēm, tāpēc ir svarīgi sekot līdzi jaunākajai informācijai un pieņemt vajadzīgos pasākumus, lai pielāgotos mainīgajiem laikapstākļiem.

Pēdējā laikā gaisa kvalitāte ir uzlabojusies un sasniedzis labu un pat ļoti labu līmeni. Rīgā, piemēram, ir novērots būtisks samazinājums PM10 daļiņu koncentrācijā, kas ir tuvu nullei, norādot uz labvēlīgu vidi.

Tomēr debesis daudzviet ir apmākušās, un novērojams neliels lietus un dūmi. Savukārt valsts austrumu pusē laika apstākļi ir krietni aktīvāki – vietām nokrišņi ir intensīvi, parādās zibeņi un dzirdams pērkons. Šie atšķirīgie laikapstākļi var ietekmēt dažādas dzīves jomas un prasa pielāgošanos, tāpēc ir svarīgi būt informētiem un ņemt vērā prognozes.

Piecos rītā novērots, ka negaisa mākonis veidojas starp Jēkabpili un Madonu. Nedaudz agrāk bija novērojami zibeņi starp Dagdu un Zilupi. Savukārt pusnaktī pērkona negaiss skāra Daugavpili, Krāslavu un citas Latgales vietas.

Vai domā, ka ar marta sākumu arī iestāsies pavasaris?

Vēja ātrums ir lēns līdz mēreni stiprs, pūstot no rietumiem un ziemeļrietumiem. Latgalē vējš var sasniegt brāzmām līdz pat 14 metriem sekundē. Kurzemē vēja virziena mainās un iegriežas no ziemeļiem. Šie laika apstākļi var radīt dažādas ietekmes uz apkārtējo vidi un ikdienas gaitām, tāpēc ir svarīgi būt informētiem un ņemt vērā prognozes, lai pielāgotos mainīgajiem laikapstākļiem.

Rīgā šodien ir apmācies un dūmakains rīts, pūst ziemeļrietumu vējš ar ātrumu četri metri sekundē, un gaisa temperatūra sasniegusi +4 grādus.

Interesanti, ka otrdien, saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) novērojumiem, maksimālā gaisa temperatūra bija no +6,1 grādiem Kolkā līdz pat +23,1 grādam Daugavpilī. Šī pēdējā rēķinātā temperatūra Daugavpilī ir jauns siltuma rekords Latvijā šajā mēneša pirmajā dekādē. Šādi temperatūras svārstījumi rāda izteiktu klimatisko variabilitāti un var izraisīt dažādas ietekmes uz vidi un ikdienas aktivitātēm, tāpēc svarīgi būtu uzmanīgi sekot līdzi laika apstākļu izmaiņām un pielāgoties atbilstoši.

2. aprīļa laikā Eiropā tika novēroti gan ļoti augsti, gan zemi temperatūras rādītāji. Augstākā gaisa temperatūra šajā dienā tika reģistrēta Grieķijā, sasniedzot +31 grādu marķieri, un Kiprā, kur termometrs rādīja pat +33 grādus.

No otras puses, zemākās temperatūras tika fiksētas naktī uz trešdienu ziemeļu reģionos, it īpaši Somijā un Zviedrijā. Šajās valstīs ziemeļos temperatūra nokrita līdz pat -31 līdz -34 grādiem. Šie ekstremi parāda klimatisko dažādību un pierāda, ka Eiropas laika apstākļi var svārstīties no ļoti augstām līdz ļoti zemām temperatūrām tikai pāris dienu laikā.

Leave a Comment