Sinoptiķi jau laicīgi ceļ Trauksmi par karstumu Jūnijā : Būs daudz karstāks nekā parasti

Meteorologs Jānis Trallis mikroblogošanas vietnē “X” pavēstīja, ka Eiropas vidēja termiņa laika prognožu centrs (ECMWF) ir izdevis pārsteidzošu prognozi, kas varētu ietekmēt daudzus aspektus mūsu ikdienas dzīvē. Pēc ECMWF datiem, gaisa temperatūra Baltijas valstīs nākamajā mēnesī būs ievērojami augstāka par sezonas vidējo normu.

Šīs prognozes nozīmē, ka mēs, iespējams, piedzīvosim neparasti karstu periodu, kas sniegsies daudz ilgāk, nekā mēs esam pieraduši. Tā varētu būt laba ziņa pludmales mīļotājiem un tiem, kuri ilgojas pēc saulainām dienām. Tomēr šāds temperatūras pieaugums rada arī nopietnas bažas par tā ietekmi uz sabiedrību un vidi.

Trallis norāda, ka iepriekšējās prognozes no Eiropas vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF) ne vienmēr ir bijušas precīzas. Lai gan šis centrs ir cienījama iestāde, tās izteiktās prognozes bieži vien nav pilnībā atbilstējušas realitātei.

Šādas situācijas rada pamatu šaubām par to, cik ticami ir pašreizējie paredzējumi. Taču, neskatoties uz to, jūnija laikapstākļus un to, vai prognozes piepildīsies, mēs varēsim uzzināt tikai nākamajā mēnesī, kad laiks pats sevi pierādīs.

Pašlaik mēs varam sagatavoties tam, kas mūs sagaida jau tuvākajās dienās. Ir skaidrs, ka nākamnedēļ Latvijā gaidāms ievērojams temperatūras pieaugums, un daudziem iespējams, ka pirmo reizi šogad termometra stabiņš pakāpsies līdz +30 grādu atzīmei. Tas nozīmē, ka mums būs jāsaskaras ar karstuma vilni, kurš, iespējams, ilgs ilgāku laiku.

Iepriekš ziņojām, ka Latvijā silts un pat karsts laiks turpināsies vismaz līdz jūnija sākumam, kā liecina “Global Forecast System” prognozes. Saskaņā ar šīm prognozēm, naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz +9..+17 grādiem, bet dienās tā sasniegs +23..+28 grādus. Ir gaidāms, ka nākamnedēļ dažviet termometra stabiņš varētu pacelties pat līdz +30 grādiem. Vietām piekrastē, kur vējš pūtīs no jūras, dienas laikā gaiss būs spirgtāks.

Šīs prognozes liecina par stabilu un ilgstošu siltuma periodu, kas ietekmēs dažādas mūsu dzīves jomas. Piemēram, augstāka temperatūra var veicināt cilvēku aktivitāti brīvā dabā, palielinot peldēšanās un citu vasaras izklaides veidu popularitāti. Tomēr ir jābūt uzmanīgiem, jo ilgstoša uzturēšanās saulē var radīt veselības problēmas, piemēram, dehidratāciju vai saules apdegumus, tāpēc ir svarīgi lietot aizsargkrēmus un dzert pietiekami daudz ūdens.

Leave a Comment