Septembrī nedaudz pieaudzis mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā

Mazumtirdzniecības apjoms 2022. gada septembrī bija par 1,8% lielāks nekā 2021. gada septembrī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, kas koriģēti, ņemot vērā atšķirības divu mēnešu laikā.

Pārtikas un nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms pieauga par 1,8%, savukārt motordegvielas mazumtirdzniecības apjoms pieauga par 1,5%. Lielākie apgrozījuma pieaugumi, salīdzinot ar 2018.gada septembri, bija veikalos, kas specializējušies informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 19,2%), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 9,9%), kā arī apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 7%).

Kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 7,0%), kosmētikas un tualetes piederumu veikalos (par 5,2%), kā arī nespecializētajos veikalos, kuros galvenokārt pārdod nepārtikas preces (par 3,5%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais pārdošanas apjoms pēc perioda dienu skaita pieauga par 21,5%. 2022.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums palielinājies par 1.2%, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,2%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot motordegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 1,8%. Degvielas mazumtirdzniecība pieauga par 1,4%. Lielākais pārdošanas apjoma pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi bija veikalos, kas tirgo informācijas un komunikācijas tehnoloģiju aprīkojumu (par 9,5%)., kam seko veikali, kas pārdod apģērbu, apavus un ādas izstrādājumus (par 7,1%), un tad veikali, kas pārdod preces no stendiem un tirgiem (par 6,2%). Tas nozīmē, ka persona vēlas, lai jūs atkārtotu to, ko tikko teicāt.

Lielākais apgrozījuma kritums bija farmācijas un medicīnas preču mazumtirdzniecībā – par 3,5%. Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais pārdošanas apjoms 2022. gada septembrī samazinājās par 5.1%, salīdzinot ar augustu, neņemot vērā sezonālos modeļus. Plašāka informācija par sezonāli izlīdzinātiem, kalendāri izlīdzinātiem un neizlīdzinātiem mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksiem pieejama oficiālajā statistikas portālā “Tirdzniecības un pakalpojumu statistika”.

Publicētie dati var tikt precizēti nākotnē, ja tiks apkopota plašāka informācija no iesaistītajiem uzņēmumiem. Datos par uzņēmumu kopējo neto apgrozījumu iekļauti darījumi, kas veikti ārpus pamatdarbības sektora, liecina aptaujas metodoloģija.

Dažos gadījumos šie koeficienti (piemēram, naudas summa, ko vairumtirgotāji iekasē par saviem produktiem, var būtiski ietekmēt to, cik daudz naudas tiek nopelnīts nozarē. Ieņēmumi no e-komercijas tiek uzskatīti par daļu no uzņēmuma kopējā apgrozījuma pamatdarbības nozarē.

Leave a Comment