Savu mērķi noskata jau pa gabalu: kāpēc mēs piesaistām odus un kā ar to cīnīties

Iestājoties siltajam laikam, odi jau izsenis ir bijuši mūsu kaitinošie pavadoņi, kas mūs moka visu dienu un visu nakti.

Odi ir mazi kaitēkļi, kas tūkstošiem gadu ir pilnveidojuši savas prasmes, lai kļūtu par vieniem no efektīvākajiem plēsējiem pasaulē. Tie spēj pamanīt cilvēkus no liela attāluma, jo spēj uztvert mūsu izelpoto oglekļa dioksīdu.

Ne visi odi alkst baroties no cilvēkiem: dažiem tie nemaz nav vajadzīgi, un no tiem, kurus tās piesaista, iekož tikai mātītes. Atkarībā no sugas šiem radījumiem ir daudzveidīgs uzturs, daži no tiem pat mērķtiecīgi tiecas uz vardēm.

Taču Aedes aegypti odi ir īpaši iecienījuši cilvēkus. Turklāt tie ne pret visiem cilvēkiem izturas vienādi: zinātnieku laboratorijas pētījumi ir pierādījuši, ka konkrēti cilvēki testa apstākļos var piesaistīt vairāk nekā 90 % odu. Šķiet, ka šī priekšroka ir atkarīga no mūsu ādas radītā unikālā karboksilskābju maisījuma, ko ietekmē tādi faktori kā ģenētika, mikrobiota un pat dzīvesveids.

Kāpēc daži cilvēki kļūst par moskītu magnētu?

Pētījumi norāda uz mūsu ādas ķīmijas nozīmi. Tie, kas ražo vairāk karboksilskābju, ir pievilcīgāki odiem. Šī atšķirība, iespējams, ir saistīta ar mūsu ādā mītošo mikrobiotu, kas ir atkarīga no mūsu ģenētikas un, iespējams, mūsu ieradumiem, piemēram, fiziskām aktivitātēm vai smaržu lietošanas. Grūtnieces un pieaugušie mēdz būt pievilcīgāki odiem, iespējams, tādu fizioloģisku faktoru dēļ kā augstāks vielmaiņas ātrums vai lielāks ādas sekrēts.

Pārbaudi savas zināšanas par Latviju!

Gribam noskaidrot tavas zināšanas par Latviju! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies jautājumos par mūsu valsti!

1 / 2

Kurš ir Latvijas himnas autors?

2 / 2

Kas bija attēlots uz 5 latu naudaszīmes?

Your score is

Kā sevi pasargāt no odiem, lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment