Saglabājas stabils “Altum” izsniegto mājokļu garantiju apjoms

Neraugoties uz siltuma, elektroenerģijas un citu komunālo maksājumu palielināšanos, iedzīvotāji, tajā skaitā ģimenes ar bērniem un jaunie speciālisti turpina iegādāties mājokļus un būvēt privātmājas.

Par to liecina valsts attīstības finanšu institūcijas “Altum” dati par piešķirtajām mājokļu garantijām.

Tas notiek, neskatoties uz to, ka Latvijā vērojams būvniecības izmaksu pieaugums, mājokļu deficīts tirgū un līdz ar to augstās cenas, kā arī karš Ukrainā, kas provocē nestabilitāti un liek būt piesardzīgiem ar lieliem pirkumiem.

 

Ja 2022. gada janvārī mājokļu garantijas tika piešķirtas par kopējo summu 2,69 miljoni EUR, tad aprīlī bija 3,86, maijā – 3,88, bet jūnijā – 3,65 miljoni EUR.

“Gan ģimenes ar bērniem, gan jaunie speciālisti ir tā Latvijas iedzīvotāju grupa, kam bieži vien ir nepieciešana dzīves apstākļu uzlabošana, un sava vai lielāka un labāka dzīvokļa vai mājas pirkums vai būvniecība ir ilgi gaidīts notikums.

Īpašuma iegāde notiek, tiklīdz to atļauj finanšu iespējas, un “Altum” mājokļu garantijas būtiski atvieglo un paātrina nepieciešamās dzīvojamās platības iegūšanu, tajā skaitā risina joprojām sāpīgo pirmās iemaksas problēmu, saka “Altum” privātpersonu garantiju daļas vadītājs Andris Veismanis.

“Cilvēki, lemjot par mājokļu iegādi vai būvniecību un garantiju pieteikumu, reaģē uz Latvijā un pasaulē notiekošo.

iemēram, 2020.gada pirmajos mēnešos, sākoties Covid-19 pandēmijai, pieprasījums strauji samazinājās, bet pēc dažiem mēnešiem atgriezās iepriekšejā līmenī un rudenī jau bija vērojams pieaugums”.

Protams, ka gan cenu pieaugums, gan karš Ukrainā rada neskaidrību par nākotni, tomēr tāda pieprasījuma krituma kā 2020. gada sākumā nav,” skaidro A.Veismanis.

Mājokļa iegādei saņemtā vidējā garantijas summa ģimenēm ar bērniem 2022. gadā ir 9,1 tūkstotis EUR, savukārt jaunajiem speciālistiem – 9,8 tūkstoši EUR. Banku aizdevumu vidējās summas šogad attiecīgi ir 92,1 tūkstotis un 84,6 tūkstoši EUR.

Pārliecinoši visvairāk valsts atbalstu izmanto Rīgā un Pierīgā – tur no kopējā skaita garantijas saņēmuši 85,7% ģimeņu ar bērniem un 85,2% jauno speciālistu. Otrajā vietā ir Zemgale – 5,8% ģimeņu ar bērniem un 5.1% jauno speciālistu.

No visām ģimenēm ar bērniem, kas saņēmušas garantijas, 47,7% ģimeņu aug viens, 40,9% – divi, bet 10,6% – trīs bērni. 0,8% ģimeņu ir četras un vairāk atvases.

2015. – 2022. gadā “Altum” pavisam piešķīris 27 657 mājokļu garantijas, kuru kopējā summa sasniedz gandrīz 220 miljonus EUR.

Mājokļa iegādei vai būvniecībai garantijas var saņemt ģimenes, kurās aug bērni (līdz 23 gadiem ieskaitot), kā arī bērna gaidību laikā. Darījuma summa nedrīkst pārsniegt 250 000 EUR. Tāpat garantiju piešķir jaunajiem speciālistiem (līdz 35 gadu vecumam), kas ieguvuši vidējo profesionālo vai augstāko izglītību. Garantijas apmērs ir līdz 20% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 50 000 EUR. Garantijas termiņš abām grupām ir līdz 10 gadiem.

Leave a Comment