Reaģējot uz iedzīvotāju iniciatīvu, plāno aicināt Budžeta komisiju turpināt nodrošināt nepieciešamos līdzekļus vēža ārstēšanai

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija varētu aicināt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju turpināt nodrošināt nepieciešamos līdzekļus vēža ārstēšanai.

Šāds iespējamais lēmums iezīmējās šodien Mandātu komisijas sēdē, skatot iedzīvotāju iniciatīvu par Latvijas simtgades svinībām paredzēto līdzekļu novirzīšanu vēža ārstēšanai.

Komisijas sēdē tika uzklausīti Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta pārstāvji, kuri norādīja, ka papildus vēža ārstēšanai šogad ir piešķirti 30 miljoni eiro, un ka attiecīgo summu ir paredzēts piešķirt arī turpmāk.

Deputāts Aldis Adamovičs (V) pauda, ka tādējādi jau ir ņemta vērā iesniedzēju vēlme pēc attiecīgā apjoma summas piešķiršanas vēža ārstēšanai. Viņš vērsa uzmanību, ka iniciatīva parakstīšanai iesniegta vēl pirms tam, kad budžetā tika paredzēta attiecīgā naudas summa.

Parlamentārietis Andris Siliņš (ZZS) rosināja izteikt aicinājumu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai turpināt nodrošināt nepieciešamos līdzekļus vēža ārstēšanai. Mandātu komisijai kādā no nākamajām sēdēm vēl būs jābalso par attiecīgu lēmumprojektu.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” par šo rosinājumu savākti vairāk nekā 10 000 parakstu.

Parakstu vākšanu pērn novembrī iniciējis Alvils Puričs-Aurels. Iniciatīvas autors iepriekš skaidroja, ka Latvijas simtgades svinībām tērēšot aptuveni 60 miljonus eiro, no kuriem valsts daļa ir 22,3 miljoni eiro. Puričs-Aurels uzsvēra, ka Igaunija savas simtgades svinībām tērēs ap 24 miljoniem eiro, bet Somija – “vien 19 miljonus eiro”.

Iniciatīvā tika pausta vēlme pārskatīt tēriņus un daļu naudas novirzīt vēža slimnieku ārstēšanai. “Vai tiešām ir nepieciešamas tik dārgas svinības?” vaicāts iniciatīvas pieteikumā.

Puričs-Aurels satraucies, ka Latvijā mūsdienīga vēža ārstēšana ir tik ļoti atpalikusi, ka trīs gadu laikā ar vēzi slimo palīdzības lūdzēju skaits četrkāršojies. Tāpat ar vēzi slimie Latvijas iedzīvotāji cenšas kļūt par Igaunijas rezidentiem, jo kaimiņvalstī ir daudz plašāks mūsdienīgu kompensējamo medikamentu loks.

Iniciatīvas autors pauda pārliecību, ka labākas ārstēšanas iespējas ļaus izglābt daudzas dzīvības, ģimenes locekļus un draugus, “jo vēzis nešķiro”. Tāpat onkoloģijas pacienti ar savlaicīgi atklātu slimību un atbilstošu ārstēšanu arī turpmāk varēs pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā, turpināt strādāt, maksāt nodokļus un būt aktīvi.

Leave a Comment