Pašu cilvēki, ne lētais darba spēks

Latvijas ekonomika attīstās, lai ko arī daudzi neteiktu, taču trūkst darba roku. Un šīs darba rokas ir aizbraukušas no Latvijas, jo ārpus tās atradušas lielāku algu. Tāpēc nozīmīga darba spēka jautājuma problēma Latvijā ir zemās darba algas, Bauskā notikušajā forumā Latvijas vērtības teica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda padomnieks Dainis Rijkuris.

“Daudzi saka, ka mums ir jāatver darba tigus, taču daudzi mūsu cilvēki ir ārzemēs. Un mēs varam viņus atgriezt. Resursi Latvijā maksā tik cik viņi maksā visur pasaulē, cenas ir tādas pašas kā rietumos. Protams, uzņēmējiem un valstij ir jāstrādā kopā, bet nedrīst pelnīt tikai uz algu un darba spēka rēķina,” teica Rijkuris. Viņš arī uzsvēra, ka ir ne tikai jāatgriež Latvijā aizbraukušie, bet jāiesaista darba tirgū tie cilvēki, kuri ir vecāki par piecdesmit gadiem un labprāt strādātu. To akcentē arī Latvijas Nacionālo vērtību fonda valdes priekšsēdētājs Egils Cīrulis, kurš uzsver, ka bieži cilvēki pēc piecdesmit jītas nevajadzīgi. “Viņiem, neskatoties uz pieredzi un kvalifikāciju, potenciālie darba devēji nereti pat neatbild uz atsūtītajiem CV. Tā nedrīkstētu būt!” saka Cīrulis. Tam gan oponē SIA Latvia Packing īpašnieks Kaspars Elarts, kurš norāda, ka šie cilvēki bieži vien nav tik motivēti, kā jaunāki darbinieki. “Ir sajūta, ka viņi tikai vēlas nostrādāt savas astoņas stundas, saņemt savu algu un nemaz nav ieinteresēti strādāt un saņemt vairāk. Daudzi vienkārši gaida pensiju,” saka Elarts. Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūras Bauskas filiāles vadītāja Inguda Bēmane uzsver, ka uzņēmēji jau mainās un ir pārliecināta, ka problēma ar vecākās paaudzes nodarbinātību tuvāko gadu laikā, ja ne atrisināsies, tad vismaz spers nopietnu soli uz priekšu.

Forumi “Latvijas vērtības” ir iniciatīva, lai skaidrotu pašreizējo situāciju pieaugošajā darbaspēka problemātikā reģionos, kā arī apzinātu būtiskākos secinājumus dzīves vides pilnveidošanai Latvijā. Augustā un septembrī ciklā notiek kopumā četri forumi – Latgales, Vidzemes, Zemgales un Kurzemes plānošanas reģionos. Visos “Latvijas vērtības” forumos tika apskatītas vienas un tās pašas tēmas, salīdzinot problemātiku un secinājumus katrā reģionā. Dažādos pētījumos un aptaujās ir secināts, ka atalgojuma apmērs nav vienīgais noteicošais faktors Latvijas darba meklētāju un diasporas intereses piesaistei. Forumos tika analizēti dažādi faktori, kas tieši skar darba ņēmējus, kā arī darba devējus un ietekmē abu pušu vēlamo rezultātu sasniegšanu. Forumos tika runāts par dzīves vides pilnveidošanu Latvijā – pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem, uzņēmējdarbību reģionos, remigrantu pieredzi, kā arī vēlamās informācijas novadīšanu līdz mērķa auditorijai, proti, cik saprotama un cik viegli sasniedzama iedzīvotājiem ir izvietotā informācija par valsts un pašvaldību sniegtajiem pakalpojumiem attiecīgajā segmentā, kā sniegtā informācija ietekmē pakalpojumu izmantošanas apjomu, kā uzlabot informācijas apriti.

Forumos apaļā galda diskusijās piedalās valsts un pašvaldību pārstāvji, Nodarbinātības valsts aģentūras speciālisti, uzņēmēji, darba ņēmējus pārstāvošās arodbiedrības, diasporas organizācijas un citas iesaistītās puses. Katrā forumā tiek aicināti piedalīties arī konkrētā reģiona iedzīvotāji.

Leave a Comment