Olu čaumalas – īsts brīnumlīdzeklis. Vairs nemet tās ārā!

Kalcija trūkums ir viens no galvenajiem kaulu lūzumu cēloņiem. Īpaši tagad, kad cilvēki daudz mazāk laika velta pilnvērtīgam uzturam, pārtiek no uzkodām un tādēļ nesaņem to kopā ar ēdienu. Līdz ar to kauli kļūst trausli, zobi sadrūp, deformējas mugurkauls, palēninās augšana, pasliktinās asinsrece… Kalcija maiņas traucējumu bieži pavadoņi ir mazasinība, saaukstēšanās slimības, alerģija, bet sievietēm arī baltie ziedi, vāja muskuļu darbība dzemdību laikā, dzemdes muskulatūras atonija.

Lai uzturētu nepieciešamo kalcija rezervi organismā, katru dienu jāapēd vismaz viens grams šā elementa, bet grūtniecēm un ar krūti barojošām sievietēm – pusotras līdz divas reizes vairāk. Gandrīz droši pat bez īpaša pētījuma var apgalvot, ka ar kalcija deficītu sirgst ļoti liela iedzīvotāju daļa. Izņēmums ir vienīgi tie, kas augļus un dārzeņus ēd tikai svaigā veidā, nepakļaujot tos termiskai apstrādei. Toties visiem pārējiem būtu obligāti jālieto kalciju saturošas piedevas.

Lasi vēl: Avokado, bekons un olas: garda brokastu recepte

Taču viss nav tik vienkārši, kā šķiet. Medicīniskos preparātus – ģipsi, krītu u.c. – organisms slikti asimilē. Tiesa, pasaulē ir radītas tādas pārtikas piedevas, kā, piemēram, koraļļu kalcijs, kas satur 25 Mendeļejeva tabulas elementus, taču visas šīs importa zāles ir ļoti dārgas un vidusmēra iedzīvotājam nav pa kabatai. Tad arī nāk prātā senais tautas līdzeklis – parastā olas čaumala. Tās noslēpums ir pavisam vienkāršs – kalcija joni no čaumalas ļoti viegli caur kuņģa gļotādu nonāk asinīs un tiek izplatīti pa visu organismu. Nonākuši šūnās un nostiprinājuši starpšūnu membrānu, joni padara to necaurlaidīgu vīrusiem un radionuklīdiem. Olas čaumalas sastāvs apbrīnojami sakrīt ar kaulu un zobu sastāvu, turklāt rosina asinsrades procesu kaula smadzenēs, kas īpaši svarīgi tiem cilvēkiem, kas bijuši pakļauti radiācijas iedarbībai.

Sasmalcināto vistas olu čaumalu ieviešana uzturā pierādīja ne tikai tās augsto terapeitisko aktivitāti, bet arī to, ka čaumalas nerada absolūti nekādu blakusiedarbību, to skaitā bakteriālu inficēšanos.

Kā labāk čaumalas lietot?
Parasti čaumalu pulveri gatavo rezervei atkarībā no olu izmantošanas biežuma. Vēlamais efekts noteikti būs lielāks, ja to lieto kopā ar citrona sulu vai zivju eļļu, kurā ir daudz D vitamīna un joda. To visu var vai nu sajaukt un izdzert kopā ar ūdeni, vai arī pievienot ēdienam.

Sagatavojot pulveri kalcija šķīdumam, vispirms burkas dibenā ieber pulveri, tad aplej ar ūdeni un nostādina (parasti uz vienu litru ūdens ņem pulverī saberztu vienas olas čaumalu). Šādu šķīdumu var izmantot gan tējai un kafijai, gan ārstniecības augu uzlējumiem un zupām.

Starp citu, olu čaumalu terapija palīdz atbrīvoties no pastiprinātas uzbudinātības, novērš smaganu asiņošanu un mazina matu izkrišanu. Ar čaumalām arī var attīrīt ūdeni no hlora un smagajiem metāliem, padarīt to sārmaināku un tādējādi mazināt organismā esošo skābumu.

Lasi vēl: Kā 15 dienu laikā atbrīvoties no 15 kg, uzturā lietojot apelsīnus un olas?

* Vistas olas čaumalai, kas apcepta līdz dzeltenīgai nokrāsai un sasmalcināta pulverī, piemīt antacīda iedarbība, un to lieto pret kuņģa sāpēm: 1 reizi dienā pirms ēšanas. Kurss – 10 dienas.

* Izkaltētas un kafijas dzirnaviņās samaltas čaumalas var lietot pret mitrojošiem apdegumiem.

* Olu čaumalu pulveris kopā ar dabīgo vīnogu vīnu novērš caureju.

* Lai sašķeltu nierakmeņus, pulverī jāsaberž tās olas čaumala, no kuras tikko izšķīlies cālītis, un jādzer kopā ar vīnogu vīnu – katru dienu aptuveni pa 10 gramiem.

Kazahstanā ar līdzekli, kas pagatavots uz vistas olas čaumalu bāzes, tiek ārstēti astmas slimnieki.

* Olu čaumalu pulveri aplej ar citronu sulu (olas un citronus ņem vienādā skaitā), 10 dienas nostādina tumšā vietā, pēc tam izkāš un pievieno maisījumu, kas pagatavots no olu dzeltenumiem, cukura un konjaka (50 g konjaka uz vienu olu). Lietojot pa 100 gramiem 3 reizes dienā (pirms ēšanas), maisījuma pietiek vienai dienai. Šo recepti var izmantot arī tuberkulozes ārstēšanai.

Lietošanas metodika ir ļoti vienkārša. Vispirms olas rūpīgi nomazgā siltā ūdenī ar ziepēm un tikpat rūpīgi noskalo. Pēc tam izņem iekšējo plēvīti. Vairumā gadījumu nekāda papildu sterilizācija čaumalai nav nepieciešama. Gatavojot līdzekli maziem bērniem, to uz 5 minūtēm vēlams ielikt verdošā ūdenī.

Čaumalas, kas tiek ņemtas no cieti vārītām olām, ir mazāk aktīvas, toties pilnīgi sterilas un gatavas lietošanai.
Atkarībā no vecuma lietošanas deva ir 1,5–3 g dienā.

Gatavojot pulveri, čaumalu labāk saberzt piestiņā, jo ir konstatēts, ka, izmantojot kafijas dzirnaviņas, preparāts ir mazāk aktīvs.

Čaumalas uzglabā stikla burciņā ar vāku, bet nekādā gadījumā ne polietilēna maisiņā.
Lieto no rīta kopā ar brokastīm – biezpienu vai biezputru.

Lasi vēl: Kā pagatavot perfektas olas

Čaumalu pulveris maziem un lieliem

Daudz raižu vecākiem sagādā, kad bērns sirgs ar alerģiskas izcelsmes diatēzi. Viņiem var palīdzēt šāda sena recepte:

* noloba cieti vārītu svaigu olu, rūpīgi izņem iekšējo plēvīti un žāvē 2–3 stundas, bet tikai ne karstumā un ne tiešu saules staru iedarbībā. Pēc tam porcelāna piestiņā čaumalas saberž smalkā pūderī (ne graudiņos). Bērniem vecumā no 6 mēnešiem līdz gadam dod nažagalu pūdera; no viena līdz trim gadiem – 2 reizes vairāk, bet 5–7 gadus veciem bērniem jau var dot pusi no vienas olas čaumalas iegūtā pūdera. Pirms čaumalu pūderi dod bērnam, tam uzpilina pāris pilienu citrona sulas (nekādā gadījumā dabiskās sulas vietā nedrīkst lietot citronskābi!).

Ārstēšanās kurss ir no viena līdz pat vairākiem mēnešiem.
Metode ir absolūti nekaitīga, bet tās rezultātā bērns pārstās reaģēt uz tiem produktiem, kas bija izraisījuši diatēzi.

Olu čaumalu pulveris ieteicams arī pieaugušiem un veseliem cilvēkiem, pat ja viņi jūtas labi un ir mundri. Viņiem ieteicamā deva ir 1 ēdamkarote dienā, vēlams, ar 2–3 citrona sulas pilieniem. Sliktākā gadījumā olu čaumalas var aizstāt ar aptiekā nopērkamo kalcija karbonātu (ogļskābo kalciju).

Uzmanību! Cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz nierakmeņu veidošanos un alerģija no produktiem ar palielinātu kalcija saturu, čaumalu terapija jāveic piesardzīgi. Dažiem, īpaši tiem, kas vecāki par 55 gadiem, olu čaumalas var izraisīt aizcietējumu vai diareju, kā arī pastiprināt aritmiju.

Avots: VK.com

Leave a Comment