“Odi šogad ir īpaši modri!”; Kādi ir labākie līdzekļi, lai glābtos no odu kodumiem un atvairītu odus

Odi ir viens no visizplatītākajiem kukaiņiem pasaulē. Iepriekš viņi dzīvoja gandrīz visā pasaulē, izņemot mūsu planētas aukstos reģionus, bet nesen tie ir atrasti pat Antarktīdā . 

 

Vairumā gadījumu odi sakož cilvēku un koduma vietā parādās apsārtums un nieze – tā nebūt nav patīkamākā sajūta. Bet dažreiz situācija ir nopietnāka, un moskīts izrādās bīstamu slimību nesējs.

 

Lasi vēl: “Tevi sagaida kādas īpašas atmiņas..”; Pagātne klauvē pie šo trīs zodiaka zīmju durvīm 2023. gada jūnijā

 

Piemēram, daudzās valstīs šie kukaiņi var inficēt cilvēkus ar malāriju, dirofilariāzi un vairākām citām nāvējošām slimībām. Ir pieejami daudzi moskītu atbaidīšanas līdzekļi, un var būt ļoti grūti paredzēt to efektivitāti.

 

Nesen zinātnieki runāja par universālu līdzekli pret odiem – izrādās, ja nomazgāsies ar noteiktām ziepēm, tie kodīsies retāk.

Kuriem cilvēkiem odi biežāk dzer asinis

Līdz šim zinātne zina par aptuveni 3600 odu sugu esamību. Lielākā daļa šo kukaiņu lieliski iztiek bez cilvēka asinīm un barojas ar augu nektāru. Tomēr “Culex pipiens” pilsētas odiem un vairākām citām sugām ir nepieciešamas asinis, jo tās ir nepieciešamas to vairošanai. Asinis dzer tikai mātītes – kamēr tēviņi ir piesātināti ar nektāru, viņi patērē nektāram bagātu šķidrumu no mūsu vēnām.

Odi lieliski izjūt cilvēka atrašanās vietu – mēs atdodam sevi, kad izelpojam ogļskābo gāzi. Tāpat kukaiņi no tālienes sajūt pienskābi, kas kopā ar sviedriem izdalās no mūsu organisma. Odi lido arī uz daudzām citām smakām, piemēram, holesterīnu.

Turpini lasīt, kādas vēl ir odu atvairīšanas iespējas, nākošajā lapā

Leave a Comment