Noslēgusies Sociālās uzņēmējdarbības nedēļa

Ar starptautisko tiešsaistes konferenci “Sadarbība kā veiksmes atslēga” ir noslēgusies jau ceturtā Labklājības ministrijas rīkotā Sociālās uzņēmējdarbības nedēļa.

Konferencē piedalījās gan sociālie uzņēmēji, gan nozares eksperti un politikas veidotāji – nonākot pie secinājuma, ka sadarbība starp iesaistītajām pusēm būtiski palielina radīto ietekmi uz sabiedrību. Vienlaikus tas ļauj motivēt uzņēmējus turpināt būt sociālo pārmaiņu dzinējspēkiem, un piedāvāt inovatīvus risinājumus, kas pozitīvi ietekmē pārmaiņas sabiedrībā un sniedz pozitīvu ietekmi.

Sociālajai uzņēmējdarbībai attīstoties, arvien vairāk tiek aktualizēti jautājumi par ciešāku sadarbību starp dažādu jomu un sektoru pārstāvjiem. Nozares praktiķis un akadēmiķis Ņujorkas, Osakas un Telavivas universitātēs Nirs Tsuks pauda gandarījumu par to, ka šāda mēroga pasākumus Latvijā, kas veltīti sociālajai uzņēmējdarbībai, atbalsta valsts, jo tam, tāpat kā plašsaziņas līdzekļiem, ir liela nozīme šīs jomas attīstībā. Tāpat viņš aicināja aizdomāties, ka krīzes ir laiks, lai attīstītu inovatīvas biznesa idejas. Savukārt sociālā uzņēmuma “Sonido” vadītāja, Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas padomes locekle Inga Muižniece aicināja pievērst uzmanību jaunās paaudzes ienākšanai darba tirgū, jo jauniešiem ir svarīgi, lai darbs būtu jēgpilns un risinātu arī sociālās problēmas.

Diskusiju panelī “Sadarbība un sociālās uzņēmējdarbības ētika – kā kopīgiem spēkiem veicināt sabiedrības labklājību?”, piedaloties pieciem nozares ekspertiem no dažādām, ar sociālo uzņēmējdarbību saistītām nozarēm, tika analizēta nozares kopējā attīstības perspektīva, un tas, cik liela loma tajā ir tieši sadarbībai ar uzņēmējiem un potenciālajiem investoriem, augstākās izglītības un pētniecības institūcijām, nevalstisko sektoru, valsts un pašvaldību institūcijām, politikas veidotājiem, kā arī medijiem.

Juris Cebulis, Labklājības ministrijas ESF projekta “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai” vadītājs: “Visi diskusijas dalībnieki uzsvēra sadarbības nozīmi turpmākai sociālās uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā. Sadarbība ir bijusi arī iepriekš un tā noteikti turpināsies. Kā vēl vienu instrumentu sadarbības paplašināšanai piedāvājam digitālo katalogu www.socuznemumi.lv, lai veicinātu sociālo uzņēmumu un to preču un pakalpojumu atpazīstamību, tādējādi sekmējot mijiedarbību starp iesaistītajām pusēm.”

Diāna Lapkis, “NewDoor” sociālās inovāciju platformas un akseleratora līdzdibinātāja un vadītāja: “Sociālās uzņēmējdarbības nedēļas pasākumi – konference un meistarklases – bija lieliska iespēja tikties un dalīties ar idejām par sociālās uzņēmējdarbības nozares attīstību Latvijā. Diskusijas, pieredzes apmaiņa, komunikācija ir efektīvi rīki sociālās uzņēmējdarbības ekosistēmas dalībnieku sadarbības veicināšanai. Esam gandarīti, ka ieinteresētās puses saredz vēl plašākas sadarbības iespējas nākotnē.”

Konferences otro daļu, daloties ar savu pieredzi sociālās uzņēmējdarbības nozarē gan Latvijā, gan Zviedrijā, atklāja nozares eksperts Nikolass Murigu. Sociālā uzņēmuma “Kustības brīvība” vadītāja Aija Vule aicināja sociālos uzņēmumus meklēt iespējas savstarpējā sadarbībā, arī ja to mērķa grupas atšķiras. Turpinājumā, piedaloties uzņēmumu, investoru, domnīcu pārstāvjiem, kā arī ekonomikas ekspertei, norisinājās diskusija “Pārnozaru sadarbība un praktiskie piemēri: izdošanās, izaugsme, mācības un pieredze”, kurā diskusijas dalībnieki uzsvēra nepieciešamību rast veidus pieredzes apmaiņai un iespējām veidot savstarpēju dialogu, lai arī mazāk pieredzējušie sociālie uzņēmēji zinātu, kur griezties pēc atbalsta un padoma.

Leave a Comment