No kurienes uzradies nogurums? Iemesli, kāpēc pat labs miegs nesniedz atpūtu

Pārāk daudz ogļhidrātu
Ogļhidrāti rosina smadzenes aktīvāk izstrādāt serotonīnu – ķīmisku vielu, kurai piemīt nomierinoša iedarbība. Stāties pretī ogļhidrātu izprovocētajai miegainībai spēj olbaltumi, kuri ierobežo serotonīna veidošanos.

Gulēšana līdz pusdienlaikam brīvdienās
Katrā cilvēkā ir bioloģiskais pulkstenis, kas nosaka nomoda vai miega periodus: ja cilvēks parasti ceļas septiņos no rīta, toties brīvdienās guļ līdz pusdienas laikam, bioloģiskā pulksteņa darbs tiek traucēts, un viņš jutīsies vēl nogurušāks. Daļēji tas saistīts arī ar tā sauktā nomoda hormona kortizola izdalīšanos: cīrulīšiem, kas raduši celties septiņos no rīta, tas sāk izdalīties jau laikā starp pulksten trijiem un četriem, bet savu maksimumu sasniedz pulksten 11.

Stress
Stresa situācija cilvēku, līdzīgu izspiestam citronam, var padarīt jau līdz pusdienas laikam. Stresa situācijā tiek sasprindzināti muskuļi, rezultātā tas izraisa tādu pašu nogurumu, it kā būtu saskaldīta grēda malkas. Vēl stresa gadījumā nereti tiek aizturēta arī elpa, kas savukārt neļauj organismam saņemt nepieciešamo daudzumu skābekļa. Arī šāds “elpas trūkums” ir pastiprināta noguruma cēlonis.

Redzes piepūle
Ja grūti fokusēt redzi, visticamāk, poza, kādā sēžat pie datora vai rakstāmgalda, ir neērta. Redzei sagādātās problēmas šādā situācijā traucē koncentrēties, tāpēc nav nekāds brīnums, ka ātri vien parādās stiprs nogurums.

Drūmas krāsas
Ja telpā, kurā nākas ilgstošāk uzturēties, visapkārt ir netīkamas drūmas krāsas, cilvēkam var parādīties ne tikai ātrs nogurums, bet ar laiku – arī depresija. Pats pareizākais šādā situācijā – mainīt interjeru. Bet, kamēr tas nav izdarīts, atbrīvoties no noguruma var, fokusējot redzi uz kaut ko sarkanu, piemēram, sarkanas krāsas dokumentu mapi.

Bezmiegs un galvassāpes
Sievietēm bezmiegs un galvassāpes ir klimaktērija neirozes simptomi, kas var parādīties 48–53 gadu vecumā, kad organismā notiek hormonāla rakstura izmaiņas.

Novērst šīs kaites var ar šādām fitoreceptēm.
* Tējkaroti ārstniecības veronikas lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, samaisa, 20 minūtes nostādina slēgtā traukā, tad izkāš un biezumus izspiež. Dzer pa pusglāzei 4 reizes dienā pēc ēšanas.

* Ēdamkaroti parastās raudenes lakstu aplej ar puslitru verdoša ūdens, 15–20 minūtes karsē ūdens peldē, tad izkāš un biezumus izspiež. Lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Uzlējumam var pievienot piparmētru, meža zemeņu vai aveņu lapas.

Ja galvassāpes ir ļoti spēcīgas, ar raudeņu uzlējumu var mazgāt matus.

* Divas ēdamkarotes žāvētu sasmalcinātu lakstu aplej ar 3 litriem verdoša ūdens, pusstundu nostādina slēgtā traukā, tad izkāš un biezumus izspiež. Silto uzlējumu ielej bļodā un 1–2 minūtes ar to aplaista galvu. Pēc tam slapjos matus aptin ar frotē dvieli un 30–40 minūtes mierīgi paguļ. Savukārt vakarā ieteicama 10–15 minūšu ilga raudeņu vanna (200 g lakstu aplej ar 2–3 litriem verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš un pielej 36–37 grādus siltam vannas ūdenim).

* Ēdamkaroti žāvētu apiņu rogu aplej ar glāzi karsta ūdens, 15 minūtes karsē ūdens peldē, atdzesē, izkāš un izdzer 2 reizēs dienas otrajā pusē.

No apiņiem var pagatavot arī “miega maisiņu” – sauju žāvētu rogu iesien kokvilnas audumā. Dienā tas jāuzglabā polietilēna maisiņā, bet pirms gulētiešanas jānoliek līdzās spilvenam.

Lai miegs būtu labs, jāievēro pareizs uzturs. Pusdienās un launagā jāēd vairāk zaļumu, bet vakariņām jāizvēlas ogļhidrātus saturoši ēdieni. Pirms došanās pie miera ieteicams izdzert glāzi silta piena ar tējkaroti medus vai apēst vienu (ne vairāk!) banānu.

Visiem, kas sirgst ar bezmiegu, ne tikai vakarā, bet arī dienas laikā nav ieteicams dzert kafiju, stipru tēju, kokakolu, spraitu un tiem līdzīgus dzērienus, jo tie visi satur kofeīnu. To vietā labāk izdzert glāzi sulas, minerālūdeni vai ne pārāk stipru kakao.

* Stundu pirms gulētiešanas ieteicams ieiet 37–38 grādus siltā vannā ar lavandas vai piparmētru uzlējumu: 2 ēdamkarotes lakstu aplej ar litru verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš, biezumus izspiež un uzlējumu pielej vannas ūdenim. Vannā var iet katru vai katru otro vakaru. Peldes ilgums – 15–20 minūtes.

* Par ļaunu nenāks arī krāsu terapija. Zināms, ka zilā un gaišzilā krāsa rosina miegu, tāpēc, ja naktī miegs ir slikts, vēlams izmantot zilo toņu gultasveļu (īpaši spilvendrānas un segas pārvalku) un arī lampai pie gultas uzklāt zilu vai violetu audumu.

Lai būtu droša pārliecība, ka galvassāpēm un bezmiegam nav citu cēloņu, vēlams apmeklēt arī endokrinologu, neiropatologu un kardiologu.

Leave a Comment