Nepatīkamas ziņas visiem jaunajiem autovadītājiem; nebūs viegli

“Gan CSDD rīcībā esošās tehnoloģijas, gan policijas rīcībā esošās tehnoloģijas, ar domu, teiksim, ka jebkurā policijas mašīnā cilvēki var pieslēgties reģistram un uzreiz pārbaudīt. Un pareizi jūs sakāt, sastapt viltotu Latvijas vadītāja apliecību, tas jau ir retums, savukārt ļoti bieži tas notiek ārzemēs. Tur kur policijas ekipāža ir uz ceļa, nav piekļuves reģistram. Tur policija, tikai gadījumos, kad rodas aizdomas, aiztur dokumentu, pārbauda reģistros un veic visas pārējās procedūras,” min VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” Rīgas nodaļas priekšnieka vietnieks Alberts Krūmiņš.

VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris pauž, ka drošības līmeni nosaka Eiropas savienības likumdošana. “Un arī mēs savā konkursā neesam noteikuši neko, nekādas augstākas prasības, kā tās minimālās prasības, ko nosaka Eiropas savienības likumdošana attiecībā uz to, kādai jābūt vadītāja apliecībai.”
Tomēr tā īsti nav. Eiropas direktīva neprasa svītru kodu, īpašu lāzergravētāja izšķirtspēju un krāsainu sejas attēlu. Latvijā CSDD to prasībās iekļāvusi.

Konkursa novērtējumā 13 no simts punktiem paredzēts arī par oriģinālām pret viltošanas sistēmām, ko var piedāvāt pats pretendents.

Dokumentu izgatavošana ir specifisks bizness. Baltijā lielākos pasūtījumus saņem tikai trīs karšu piegādātāji. Vācijas kompānija “Veridos”, Francijas “Idemia” un “Thales”. Konkursos tie startē ar vietējiem apakšuzņēmējiem, kas nodrošina servisu dokumentu sagatavošanas vietās.

Jaunajās Latvijas auto vadītāju apliecībās plānots, ka krāsainais sejas attēls būs nevis uzdrukāts uz plastikāta kartes, bet bilde būs ieguldīta pašā kartē. Līdz ar to arī priekšrocības būs kompānijai “Idemia”. Pārējiem tas maksās dārgāk.

Desmit gadus CSDD plastikāta dokumentus piegādā Vācijas firma “Veridos GmbH”, bet tās apdrukā Latvijas kompānija SIA “ADI”. Lursoft dati rāda, ka SIA “ADI” katru gadu ir bijis ap miljonu eiro apgrozījums un simtu tūkstošu peļņa. Kompānijai ir jau vairāk nekā 20 gadu ilga sadarbība ar CSDD. Tā izgatavojusi vienas no pirmajām plastikāta vadītāju apliecībām un sniegusi citus pakalpojumus.

CSDD gadā apgroza ap 50 miljoniem eiro. Peļņa 2020.gadā bija 2 miljoni, 2019. – 3,7 miljoni. Pirms pusotra gada CSDD negodīgos auto numurzīmju konkursos vainoja Konkurences padome. Direkcija konkursa nolikumā izvirzīja nosacījumus, ko varēja izpildīt tikai tās ilgstošais sadarbības partneris. Tāpēc auto numura zīmes Latvijā bija 3 līdz 5 reizes dārgākas, nekā kaimiņvalstīs.

COMMENTS

Leave a Comment