Nepatīkama informācija autovadītājiem; daudzi šoferīši ļoti dusmīgi un apbēdināti

Ļoti iespējams, ka personas, kas izmanto motorizētus transportlīdzekļus uz ceļiem, pēdējo nedēļu laikā ir novērojušas pakāpenisku, bet konsekventu degvielas izmaksu pieaugumu.

Analītiķi prognozē, ka mēs saskarsimies ar šo dominējošo modeli ilgāku laiku, lai gan joprojām ir grūti noteikt cenu pieauguma ilgumu un apjomu.

Aplūkojot aktuālo situāciju degvielas uzpildes stacijās Rīgā, 11. augustā cena par litru dīzeļdegvielas svārstās no aptuveni 1,572 līdz 1,687 eiro, 95. markas degvielas cena par litru svārstās no 1,637 līdz 1,714 eiro, bet 98. markas degvielas cena par litru ir no 1,632 līdz 1,754 eiro.

 

Kaimiņvalstī Lietuvā cenas parasti ir zemākas, lai gan joprojām ir salīdzinoši paaugstinātas. Viļņā litrs dīzeļdegvielas maksā no 1,419 līdz 1,559 eiro, 95. markas benzīns – no 1,509 līdz 1,629 eiro par litru, bet 98. markas benzīns – no 1,530 līdz 1,630 eiro par litru.

 

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā degvielas cenas vienmēr ir augstākas nekā Latvijā, proti, litrs dīzeļdegvielas maksā aptuveni 1,630 eiro, 95. markas benzīns – 1,780 eiro litrā, bet 98. markas benzīns – 1,830 eiro litrā.

Kopš jūlija ir vērojams naftas cenu pieaugums, kā rezultātā attiecīgi pieauga degvielas cenas gan biržās, gan mazumtirdzniecības tirgos.

Viņa arī norāda, ka patiešām visnozīmīgākais naftas cenu kāpums notika šā gada jūlijā, iezīmējot augstāko kāpumu kopš 2022. gada janvāra. Piemēram, ja salīdzina izmaksas, šā gada jūnija beigās viens naftas barels maksāja 74 ASV dolārus, bet pašreiz, proti, uz 11. augustu, tā cena ir 86 ASV dolāri.

 

Kāds ir naftas cenu kāpuma cēlonis? Jāatzīmē Saūda Arābijas jūnija sākumā izteiktā deklarācija, kurā tā paziņoja par nodomu samazināt naftas eksportu, lai celtu cenas. Lēmums stājās spēkā jūlijā, kad Saūda Arābija naftas ieguvi samazināja par vienu miljonu barelu dienā, vēsta “Associated Press”.

Degvielas cenu kāpums Latvijā skaidrojams ar pēdējā laikā valsts naftas produktu rezervēm apliktā nodokļa kāpumu, kas veido papildus 2 eiro centus par litru. Tā ir neliela daļa, salīdzinot ar Saūda Arābijas lēmuma ietekmi uz degvielas cenām.

Leave a Comment