“Nākamā vasara būs pavisam citāda.” Klimatologs pastāstīja, kā laikapstākļi mainīsies turpmākajos gados

Pilsētas efekts izpaužas dažādos veidos. Tas ietver gan oglekļa dioksīda koncentrāciju, gan mitrumu. Bet vispirms, protams, ir gaisa piesārņojums, kas ir ļoti atkarīgs no laika apstākļiem.

Ja laikapstākļi ir anticikloniski, tas ir, gaisa kustība ir uz leju, viss piesārņojums uzkrājas zemākajos atmosfēras slāņos.

Ja cirkulācija ir cikloniska, tad piesārņotais virszemes gaiss paceļas un it kā tiek izsūkts no robežslāņa, tad ir vieglāk elpot. Vai, piemēram, stiprs rietumu vējš pūš un izslauka visus šos netīrumus no pilsētas. To sauc arī par “rietumu pārsūtīšanu”.

Nākamajos 30-40 gados sasilšana turpināsies tādā pašā tempā kā pēdējos 30 gados – ar ātrumu aptuveni pusgrādu desmitgadē. Kamēr šīs izmaiņas nepārsniedz klimatisko zonu diapazonu. Piemēram, vasarā klimats virzīsies uz citu klimatu. Un ziemā galvaspilsēta kļūs kā Parīze.

Tā paša iemesla dēļ Vidus-Rietumeiropai ir raksturīgas vieglas ziemas, tāpēc vasaras nav tik karstas. Un vasarā mums būs biežāki karstuma viļņi. Tā mēs vēl 20-30 gadus baudīsim sniegu, un tad sniega kupenas nebūs. Ziema būs kā Hamburgā.

Bet ko mēs sagaidīsim iespējams šodien Latvijā? 

Lasi vēl: 23.-24. jūlijs ir īpaša ūdens attīrīšanas un bēdu novēršanas diena, jo šajā dienā ūdenim piemīt kas īpašs

Latvijā vietām sagaidāms pērkona negaiss, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes. Būs mainīgs mākoņu daudzums, vietām iespējams īslaicīgs lietus, un nakts sākumā var būt arī pērkona negaiss.

Pūšot lēnam vējam, atsevišķos reģionos sabiezēs migla, kas varētu traucēt redzamību vēl rīta stundās. Gaisa temperatūra naktī noslīdēs līdz +12…+17 grādiem.

Rīgā gaidāms īslaicīgs lietus, pūtīs lēns vējš, un temperatūra būs +15…+17 grādi. Dienā saule palaikam būs aizklāta ar mākoņiem, daudzviet iespējams īslaicīgs lietus un vietām pērkona negaiss. Vējš būs lēns, un gaisa temperatūra sasniegs +20…+25 grādus.

 

Leave a Comment