Nākamā nedēļa būs īstākais murgs! Sinoptiķi brīdina par ļoti baisiem laikapstākļiem tuvākajās dienās!

Nedēļas darba dienās gaidāma dinamiska meteoroloģiskā situācija Latvijas daļās, kad prognozēti dažādi nokrišņu veidi, it īpaši uzmanību piesaistot sniega ienākumam. Šīs nedēļas sākumā tiek prognozēts, ka snigšanas notiks plašākajā valsts teritorijā, sniegam pievienojot slapjuma komponenti, it sevišķi tur, kur gaisa temperatūra būs mīkstāka. Šādi apstākļi radīs ne tikai ziemīgu burvību ainavās, bet arī varētu izraisīt ceļu segas slidenumu un redzamības samazināšanos snigšanas laikā.

Izdrukājoties nokrišņiem, redzamības ierobežojums un ceļu slidenums var izveidot īpaši prasīgas situācijas ceļu satiksmē, prasot no vadītājiem papildu uzmanību un piesardzību. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) aicina iedzīvotājus rūpīgi sekot laika prognozēm un iepriekš sagatavoties iespējamajiem ceļu satiksmes traucējumiem, pielāgojot savus braukšanas plānus un izvēloties drošus ceļus.

Turklāt, saskaroties ar snigšanu un slideniem ceļiem, iedzīvotājiem tiek ieteikts rūpīgi pārbaudīt savu transportlīdzekļu tehniku un nodrošināties ar nepieciešamajiem rīkiem, kas palīdzēs veiksmīgāk pārvarēt ziemas ceļa izpētes izaicinājumus. Būt sagatavotiem un pievērst uzmanību drošībai ir būtiski, lai nodrošinātu gan personīgo, gan sabiedriskā transporta dalībnieku labklājību un drošību.

Nākamajā nedēļā prognozējama dinamiska atmosfēras situācija, kurā piekrastes rajonos pastiprināsies vējš, spējot sasniegt ātrumu līdz pat 20 metriem sekundē. Šī vēja intensitāte varētu būt izteiktāka jūras tuvumā, piešķirot īpašu brāzmu un dinamiku piekrastes ainavām. Tas notiks kā daļa no lielākas meteoroloģiskas sistēmas, kas ietekmēs Latvijas vides stāvokli.

Nedēļas sākumā, it īpaši pirmdien, mākoņu klātbūtne būs izteikta un pilnībā aizklās debesis visā valsts teritorijā, līdz ar to sagatavojoties intensīviem nokrišņiem. Nokrišņu raksturs būs daudzveidīgs, ar sniegu dominējošu virs Latvijas, un piekrastes tuvumā varētu novērot slapjo sniegu vai pat atkalu. Šīs meteoroloģiskās parādības ne tikai mainīs vides vizuālo izskatu, bet arī radīs papildu izaicinājumus ceļu apkalpošanai un transporta plūsmai.

Sniega rezultātā vietām būs redzams sniega segas pieaugums, veidojot ziemīgu ainavu. Vēja ātrums vispārēji būs lēns, izņemot dienas laikā jūras piekrastes apgabalos, kur vējš no dienvidu virziena varētu pastiprināties. Naktīs gaisa temperatūra svārstīsies no 0 līdz -5 grādiem, savukārt ziemeļaustrumu rajonos varētu sasniegt pat -6 līdz -10 grādus. Dienas laikā temperatūra būs salīdzinoši vēsa, svārstoties no +2 līdz -4 grādiem. Šāda prognoze uzsver nepieciešamību būt gataviem dažādiem laika apstākļiem un uzmanīgiem ceļu satiksmes apstākļiem, īpaši piekrastes reģionos, kur vēja brāzmās var radīt papildu izaicinājumus ikdienas dzīvē.

Nedēļas vidū Latviju turpinās ietekmēt daudzu ciklonu darbība, sniedzot daudzveidīgu meteoroloģisko ainavu. Brīžiem gaidāms sniegs, vēja strauji pieaugot un mainot virzienu, rada neprognozējamus laika apstākļus. Otrdien vējš dominēs no ziemeļrietumiem un rietumiem, bet trešdien mainīs savu virzienu uz dienvidiem un dienvidrietumiem. Visstiprākais vējš koncentrēsies piekrastes rajonos, kur prognozēts, ka tas varētu brāzties ar ātrumu līdz pat 20 metriem sekundē.

Aukstā gaisa masa no ziemeļiem turpinās dominēt virs Latvijas, nosakot minimālo gaisa temperatūru nakts stundās lielākoties robežās no -4 līdz -10 grādiem. Naktī uz trešdienu šī robeža varētu samazināties par dažiem grādiem, liekot justies vēl aukstākam laika apstāklim. Arī diennakts gaišajā laikā termometrs nepārsniedz 0 grādu atzīmi, īpaši austrumu reģionos, kur gaisam neiesilst vairāk par -9 grādiem.

Nedēļas otrajā pusē saglabāsies līdzīgs laika scenārijs, ar nokrišņiem vietām un piekrastē straujāku vēju, savukārt gaiss dienās nepiedzīvos ievērojamu sasilšanu, uzturoties ap +1 grādu. Šis pastāvīgais meteoroloģiskais modelis liecina par nepieciešamību sagatavoties dažādajiem laika apstākļiem un ņemt vērā ietekmi uz ikdienas dzīvi, īpaši ceļu satiksmē un citos nozaru sektoros.

Leave a Comment