“Mūsu senči uzskatīja 12.martu par dvēselisku dienu” – ko šajā dienā ir kategoriski aizliegts darīt, lai neveiksme tevi nevajātu?

Tautas zīmes 12. martam: ko tu vari

Šajā dienā bija ierasts medīt un makšķerēt. Vīri devās uz mežu un uz dīķi, lai ar laupījumu atgrieztos mājās. Saimnieces pavadīja laiku, veicot mājas darbus – sakopjot mājokli, mazgājot veļu, gatavojot vakariņas un rūpējoties par bērniem.

Tika uzskatīts, ka 12. martā jādara pēc iespējas vairāk labu darbu. Tiem, kas palīdz citiem, visas labās lietas atgriezīsies trīskāršā izmērā. Uzlabot savu finansiālo stāvokli un piesaistīt naudas veiksmi būs vieglāk, ja izcepsiet kūku un sadalīsiet to vienādi visiem ģimenes locekļiem.

Lai gada laikā nesaslimtu, mūsu senči vienmēr gāja pirtī. Viņi cerēja uz tvaika dziedinošo spēku, kas attīra ne tikai ķermeni, bet arī dvēseli.

Tautas zīmes par laikapstākļiem 12. martā

Vecajās dienās pirmās zāles parādīšanās līdz 12. martam tika uzskatīta par labu zīmi. Tika uzskatīts, ka šajā gadījumā vairs nav jābaidās no sala – pavasaris būs silts un vasara karsta.

Līdz ar pirmo sniegpulkstenīšu parādīšanos mūsu senči varēja sākt strādāt uz lauka. Pamanījuši, ka šajā datumā uzziedēja vītols, zemnieki cerēja uz dāsnu ražu.

Mākoņi augstu debesīs, pēc seno iedzīvotāju novērojumiem, sola labu laiku. Ja sāk snigt, marts būs ziemas mēnesis, un zāle sāks parādīties tikai aprīlī.

Lasi vēl: Bricis pastāsta, ka no šīs ceturtdienas laiks kardināli mainīsies un cilvēki tam var jau sākt gatavoties tagad!

Vārda diena 12.marts

12. martā savu vārda dienu svin – Aija, Aiva, Aivis

Leave a Comment