Miris svarīgs cilvēks Baltkrievijā: ”Mēs ceram, ka tiks organizētas valsts bēres”

Baltkrievijā 87 gadu vecumā miris pirmais neatkarīgās Baltkrievijas vadītājs Staņislavs Šuškevičs, kurš savulaik ar Krievijas un Ukrainas līderiem parakstīja dekrētu, kas noveda pie Padomju Savienības sabrukuma, paziņojusi viņa sieva Irīna Šuškeviča.

Šuškevičs, kurš bija Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko kritiķis, nomiris Covid-19 izraisītu komplikāciju dēļ, apstiprinājusi viņa sieva, raksta tv3.lv.

Lasi vēl: No jūlija atļaus tirgotājiem pārdot degvielu bez biopiedevas – ko tas mainīs degvielas cenās?

“Mēs ceram, ka tiks organizētas valsts bēres, bet neviens pagaidām nav ar mums sazinājies,” sacījusi politiķa sieva.

Baltkrievijas amatpersonas pagaidām nav oficiāli komentējušas bijušā līdera nāvi.

Lai gan Šuškevičs nepiedalījās pēdējo gadu opozīcijas aktivitātēs, Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska viņa nāvi raksturoja kā “lielu zaudējumu baltkrievu tautai un demokrātiskai pasaulei”.

Kā Baltkrievijas Augstākās padomes priekšsēdētājs Šuškevičs ar Krievijas līderi Borisu Jeļcinu un Ukrainas līderi Leonīdu Kravčuku 1991.gada 8.decembrī parakstīja Belovežas vienošanos, kas noveda pie Padomju Savienības sabrukuma.

Ekskluzīvā savrupnamā Belovežas gāršā parakstītā vienošanās paredzēja izveidot Neatkarīgo valstu sadraudzību (NVS) Padomju Savienības vietā, raksta tv3.lv.

Pirms iesaistīšanās politikā Šuškevičs bija pazīstams zinātnieks un kodolfiziķis, kurš aktīvi piedalījās 1986.gadā notikušās Čornobiļas atomelektrostacijas avārijas izmeklēšanā.

COMMENTS

Leave a Comment