Meteoroloģijas centrs humoristiski komentē laika prognozi tuvākajām 24 stundām

Jāņu dienas rīts iesāksies pelēcīgs, bet no valsts ziemeļu daļas debesis pakāpeniski skaidrosies un uzspīdēs saule. Dažviet vēl iespējams īslaicīgs lietus.

Vējš saglabāsies lēns, un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz pat +19, +24 grādiem. Tas nodrošinās ideālus apstākļus Jāņu svinībām ar patīkami siltu laiku un saules starojumu.

“Iespējams, dažviet būs grūtāk atrast papardes ziedu, jo, pūšot lēnam vējam, atsevišķos rajonos sabiezēs migla, apgrūtinot redzamību,” spriež LVĢMC.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka vidējā iespējamība, ka Jāņu naktī līs konkrētā vietā, ir 30%.

Analizējot nokrišņu datus Jāņu naktī kopš 1966. gada, meteorologi secinājuši, ka gandrīz katru gadu kādā Latvijas reģionā Jāņu naktī līst, taču nokrišņu varbūtība atsevišķās vietās variē no 20% Krāslavas novada Piedrujā līdz 43% Stendē. Rīgā lietus Jāņu naktī ir aptuveni reizi četros gados.

No pēdējām 58 Jāņu naktīm desmit pavadītas bez lietus visā Latvijā, un pēdējoreiz šāda sausā Jāņu nakts bija 2023. gadā.

Jāņu dienā līst nedaudz biežāk nekā naktī, un nokrišņu varbūtība svētku dienā Latvijas teritorijā variē no 23% Pāvilostā līdz 50% Skrīveros, bet vidēji valstī tā ir 37%.

Klimata pārmaiņas ir ietekmējušas arī Jāņu laikapstākļus, padarot nokrišņus biežākus. Aplūkojot periodu no 1966. gada, sākotnēji nokrišņu iespējamība Jāņu naktī bija 20% gadu, savukārt tagadējā normas periodā šī varbūtība pieaugusi līdz 42%.

Lasi vēl: Vecas dvēseles: 4 zodiaka zīmes ar senu gudrību, kas pārsniedz viņu vecumu

Paaugstinājusies arī gaisa temperatūra – klimatiskās references periodā (1961.-1990. gads) Jāņu nakts minimālā gaisa temperatūra vidēji Latvijā bija +10,2 grādi, bet mūsdienās tā ir +10,9 grādi.

Tādējādi, laikapstākļu izmaiņas ietekmē ne tikai nokrišņus, bet arī vispārējo temperatūru, padarot Jāņu naktis siltākas nekā agrāk.

 

Leave a Comment