Lauru lapas veselībai, tievēšanai un pret veselu “buķeti” dažādu slimību

Šo garšaugu katrs atpazīs aizvērtām acīm – pēc smaržas un garšas. Lauru lapas ir bezmaz populārākās garšas piedevas, un diez vai atradīsies namamāte, kas bez tām varētu iztikt virtuvē. Taču lauru lapas plaši tiek izmantotas arī tautas medicīnā un ārstnieciskajā kosmētikā.

Lauru lapa ir visīstākais dziednieks. Tā ir bagāta ar fitoncīdiem, miecvielām un dažādiem organismam nepieciešamiem mikroelementiem. Tā satur 4,5% ēteriskās eļļas, kuras sastāvā ietilpst 14 dažādas vērtīgās vielas, to skaitā arī etiķskābe, baldriānskābe un citas. Pateicoties tam, lauru lapām piemīt antiseptiska, pretiekaisumu, urīndzenoša, pretreimatisma, hipotensīva, sedatīva un vielmaiņu veicinoša iedarbība. Turklāt, kas ļoti vērtīgi, visas šīs īpašības saglabājas arī žāvētajās lapās.

Lauru lapu novārījums uzlabo gremošanu, rosina apetīti, tās izmanto hroniska holecistīta un žultsakmeņu slimības ārstēšanai. Tam piemīt dezinficējoša un vēdera izeju stimulējoša iedarbība, ir labs līdzeklis pret rūgšanas procesiem kuņģī, stimulē tā darbību: lieto gremošanas procesa uzlabošanai, pret meteorismu, kā arī hemoroīdu ārstēšanai. Taču lauru lapas izceļas arī ar savelkošām īpašībām, tāpēc lielā daudzumā var izraisīt aizcietējumu. Šajā gadījumā ieteicams uzturā lietot bietes un žāvētas plūmes vai arī nedaudz samazināt uzlējuma devu.

Ārīgi tautas medicīnā lauru lapas plaši izmanto kā antiseptisku līdzekli pret sastrutojumiem un ādas izsitumiem, arī sastiepuma, izmežģījuma un locītavu sāpju gadījumā.

Lauru lapu gaistošās aromātiskās vielas nomāc slimības rosinošos mikrobus un vīrusus, to skaitā arī tuberkulozes nūjiņas, un kopumā stiprina imunitāti. Lauru ēterisko eļļu aktīvi lieto aromterapijā neirožu ārstēšanai, miega normalizēšanai un organisma vispārējā tonusa celšanai. Lauru lapas ir labs līdzeklis pret haimorītu, dažādām, to skaitā arī sejas nerva paralīzi. Tās palīdz pret aknu un liesas audzējiem un kolikām, bet vannas ar lauru lapu novārījumu ir veselīgas urīnpūšļa un dzemdes slimību gadījumos.

Nākamajā lapā lasi, kādas slimības ārstē lauru lapas!

COMMENTS

Leave a Comment