“Latvijas valsts meži” informē iedzīvotājus, ka vietējos mežus pārņem invazīva suga! Jābūt modram!

Dāniele atzina, ka jau ir saņemti ziņojumi no sēņotājiem, kas liecina par būtisku baraviku klātbūtnes samazināšanos teritorijā. Tā vietā ir kļuvusi izplatītāka cita suga, kas pazīstama kā dzīslkātu bekas. Vietējā sabiedrība ir veikusi novērojumus, uzsverot satraucošo vietējo sugu izzušanu šajās konkrētajās vietās.

Neskatoties uz to, ka dzīslkātu bekas ir ēdamas un garšīgas, un tām nav tārpiem aktuālas, mikologs uzsvēra mežā iefiltrēto invazīvo sugu kaitīgo ietekmi, kas, iespējams, var izraisīt iemīļoto sēņu šķirņu izzušanu.

 

Kā ilustrāciju, Dienvidlatgales reģionā esošajos Dagdas apkaimē ar AS “Latvijas valsts meži” (LVM) saistītais vides speciālists Gaidis Grandāns, veicot ikdienas pienākumus, izdarījis ievērības cienīgu atklājumu. Konkrēti, viņš uzdūrās ārkārtīgi reti sastopamai sēņu sugai, kas pazīstama kā ēnaino jumteni, kas ar savu klātbūtni ir nepārspējams visā Latvijā.

 

Lasi vēl: Iespējams saņemt 50 eiro ziņojot par šiem atradumiem Latvijas mežos

 

Vairākas desmitgades dzīslkātu bekas bija atpazīts tikai Ziemeļamerikā un Taivānā (domājams, importējot). Sākotnējais atklājums Eiropā tika dokumentēts 2007. gadā Lietuvā, savukārt 2013. gadā suga tika noteikta arī Latvijas piekrastē, sekojot vietējo lopbarības meklētāju bekas sēņu izstādei Dabas muzejā.

Leave a Comment