Latvijas sinoptiķi prognozē ekstremālus laika apstākļus, iespējams pat oranžais brīdinājums!

Šī gada aprīlis pagaidām ir bijis pārsteidzoši siltu un kontrastainu mēnesi, saka Laura Krūmiņa, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu nodaļas vadītāja. Tomēr nākamajās nedēļās gaidāms būtisks aukstuma vilnis, un laika apstākļi var būt ļoti nepierastāki.

Neskatoties uz to, ka līdz šim aprīlis kopumā bija salīdzinoši siltš, mēnesa beigās gaidāmi neierasti un nepatīkami laika apstākļi, uz ko vajadzētu sagatavoties, uzsver sinoptiķe.

Marta beigas un aprīļa sākums, ieskaitot Lieldienas, bija pārpilni ar pirmais vasaras siltuma pazīmēm. Pat 9. un 10. aprīlī temperatūra Daugavpilī sasniedza 27 grādu marķieri, kas tuvojās aprīļa siltuma rekordam pēdējā simtgadē.

 

Nokrišņi galvenokārt gaidāmi no gubu mākoņiem, kas nozīmē, ka tie būs īslaicīgi un neskars plašas teritorijas, bet ir arī iespējams, ka dažkārt valsts var šķērsot lielas nokrišņu zonas.

Prognozēts, ka nokrišņi var būt gan lietus, gan sniegs, reģionāli pat arī krusa un vietām varbūt pat pērkona negaiss. Vietām spēcīga krusa.

Lasi vēl: Iespējams pavisam drīz simtiem autovadītāju var pat palikt bez autovadītāja apliecības! Šobrīd tiek pieņemts lēmums

Daļā valsts iespējama arī īslaicīga sniega sega. Lielākais nokrišņu daudzums gaidāms dienvidaustrumu novados, bet piekrastē var būt biežāk sauss un saulains laiks. Ciklonu ietekmē vēja intensitāte būs mainīga, un dažkārt var pastiprināties ziemeļu vējš.

Pavasarī augi bieži tiek ietekmēti ar salnu, kas var izraisīt dažādas negatīvas sekas. Salna var bojāt ziedus, kociņus un jaunus augļus, kas ir jutīgi pret aukstumu. Ja temperatūra pazeminās zem nulles grādiem, salna var sabojāt augu šūnas, izraisot to nobiršanu vai bojājumus audos.

Tas var novest pie izaugsmes aizkavēšanās vai pat augu pilnīgas nokrišanas. Turklāt salna var ietekmēt arī nektāru un sulu ražošanu, kas var radīt problēmas augļu audzētājiem un dārzu īpašniekiem. Tādēļ, ja pavasaris ir sauss un temperatūra pazemināsies tuvu nullei vai zemāk, ir svarīgi veikt pasākumus, lai aizsargātu augus no salnas bojājumiem, piemēram, ar segām vai citiem aizsarglīdzekļiem.

 

 

Leave a Comment