Latvijas iedzīvotāju urīnā atrasta Eiropas Savienībā aizliegta viela – kas šī par vielu?

Piecu Eiropas Savienības  dalībvalstu lauku iedzīvotāji piedalījās pētījumā, kurā tika analizēts urīns. Latvijas iedzīvotāju organismos atrasts vismazāk pesticīdu atliekvielu, tomēr visu piecu pētīto valstu iedzīvotāju urīnā atrasta arī ES aizliegta viela – hlorprofāms. Latvijā šī viela atrasta 30% paraugu, vēsta raidījums “Panorāma”.

Viela tiek uzskatīta par kancerogēnu jeb vēzi izraisošu. Tā kavē augšanu, neļaujot veikalu plauktos asnot kartupeļiem un dīgt sīpoliem. Latvijā hlorprofāms urīnā atklāts 30% pētījuma dalībnieku, Spānijā gandrīz visiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka būtiski saprast šīs vielas koncentrāciju organismā, kā arī to, cik sen tā nonākusi, lai izdarītu precīzākus secinājumus par tās tālāku ietekmi uz katra cilvēka veselību un riskiem izraisīt onkoloģisku saslimšanu. Konkrētajā pētījumā vielu koncentrācija netika apkopota, raksta apollo.lv.

Lasi vēl: “Circle K” pārbiedē autovadītājus: ”Braucot šorīt garām ”Circle K” degvielas uzpildes stacijai , gandrīz ar sirdi aizgāju”

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) kaitīgās vielas avotu vēl meklēs. Pastāv aizdomas, ka eiropiešu organismā tas nonācis no produktiem, kas ievesti no trešajām valstīm, ziņo apollo.lv.

RSU pētnieki aicina pastiprināt kontroli produktiem, ko ieved no trešajām valstīm, kā arī vairāk patērēt vietējos produktus.

COMMENTS

Leave a Comment