Latvijas filmu Rudens maratons sākas šonedēļ!

Autors: Kristīne Madjare

Pirmdien, 5. septembrī, Nacionālais Kino centrs kopā ar Latvijas filmu veidotājiem aicināja medijus uz preses konferenci par filmu nozares bagātīgo piedāvājumu šajā rudenī – sākot ar 8. septembri, gaidāmas gandrīz 20 jaunu Latvijas filmu pirmizrādes no septembra līdz decembrim.

Preses konferencē tika publiskots rudens / ziemas sezonas pirmizrāžu kalendārs – katru nedēļu vismaz viena jauna Latvijas filma. Par jaunajām filmām un nozares kopējo situāciju runāja kultūras ministrs Nauris Puntulis, NKC vadītāja Dita Rietuma un gaidāmo filmu režisori, aktieri, producenti.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis atgādināja pandēmijas laikā izvirzīto kultūras nozares lozungu – ierobežojumi aizliedz rādīt, bet tie neaizliedz radīt! Tāpēc aizvadītajos divos gados visās kultūras nozarēs, arī filmu nozarē, tika meklēts papildu finansējums un radoša darba iespējas, un arī tad, kad kinoteātri bija slēgti skatītājiem, darbs filmu nozarē neapstājās un tapa jaunas filmas. Šajā rudenī pie skatītājiem nonāk gan tikko pabeigtas filmas, gan tādas, kuru pirmizrāde pandēmijas dēļ tikusi atlikta, un NKC vadītāja Dita Rietuma rezumē, ka vienojošais faktors šoreiz ir absolūta dažādība gan tematikā, gan stilistikā, gan žanru daudzveidībā, tāpēc ir cerība, ka savu Latvijas kino šoruden atradīs jebkurš skatītājs.

Preses konferencē piedalījās vairāki filmu nozares profesionāļi, kuru filmas pie skatītājiem nonāks jau septembrī un oktobrī, – producents Gints Grūbe (studija Mistrus Media, trīs filmas šoruden), režisors Aiks Karapetjans (filma Sema ceļojumi), režisors Staņislavs Tokalovs (filma Mīlulis), režisore Elza Gauja (spēlfilma Mamma vēl smaida septembrī), aktrise Baiba Broka (lomas filmās Mamma vēl smaida, Mātes piens un Janvāris), režisors Uģis Olte (debijas filma – Upurga oktobrī), producents Roberts Vinovskis (studija Lokomotīve, četras filmas šoruden), operators Aleksandrs Grebņevs (četras filmas). Preses konferenci vadīja Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps producente Marta Bite, atgādinot, ka visas šīs filmas tiek gaidītas arī Lielajā Kristapā, kas 2022. gada ražu vērtēs 2023. gada februārī.

Latvijas filmu maratons sākas ar režisora Aika Karapetjana filmas Sema ceļojumi pirmizrādi 8. septembrī, pēc tam filma nonāk kinoteātru repertuārā visā Latvijā, tāpat kā visas nākamās filmas, kas plāno pirmizrādes līdz šāgada beigām (filmu programma un anotācijas pielikumā). Par novembra un decembra filmām detalizētāk tiks stāstīts nākamajā Rudens maratona preses konferencē oktobra beigās.

Leave a Comment