Latvijā dažos aveņu krūmos konstatē īpašu spēcīgu vīrusu; ēst vai tomēr nedrīkst?

Šovakar kādās no Latvijas mājsaimniecībās tika konstatēts avenēm īpaši spēcīgs vīruss. Valsts augu aizsardzības dienests skaidro vai šādas avenes drīkst ēst un vai tās neradīs kaitējumu. 

Avenes ir patērējami augļi, kas iegūti no dažādām Rosaceae ģints augu sugām, īpaši tiem, kas pieder pie Idaeobatus apakšģints. Turklāt termins “avenes” ietver šos iepriekšminētos augus.

Avenēm piemīt daudzgadīgas īpašības, ko raksturo koksnes stublāji. 2020. gadā pasaulē saražoja 895 771 tonnu aveņu, kur Krievija izvirzījās par labāko kultivatoru, kas saražoja 20% no kopējās produkcijas, pēc Serbijas un Polijas.

Trīs stādu audzētavās Latvijā ir konstatēts viens regulētais nekarantīnas organisms, kas ir aveņu virālās pundurainības vīrusu. Tas ir šogad konstatēts pirmo reizi, bet tas var būt bīstams, ja vīrusa koncentrācija audzētavā ir liela.

Lasi vēl: Kāds iedzīvotājs ļoti dusmīgs aizejot uz kādu ”Lidl” veikalu; viņš nespēj noticēt savām acīm

Šie ir atsevišķi gadījumi ar ļoti minimālām pazīmēm un inficētie augi tiks iznīcināti nekavējoties. Taču, ja aveņu lapas kļūst raibas – dzeltenzaļas, tad vajadzētu vērsties pie attiecīgajiem ekspertiem, lai viņi pārbaudītu vai nav atrasts kāds vīruss.

 

Leave a Comment