Labāka nekā melnzeme! Kā padarīt zemi auglīgāku bez mēslojuma

Sēj siderātus

Augsnes kvalitāti palīdz uzlabot arī īpaši un pareizi izvēlēti augi – siderāti (mieži, amarants, saulespuķes, kliņģerītes, rapsis, sinepes, terpentīns, dažādi pākšaugi, graudaugi, griķi un pat ūdensaugi).

Tos ieteicams sēt tā, lai:

Ar savām garajām saknēm veicina augsnes irdināšanu.

Izvelk derīgās vielas no augsnes dzīlēm.

Aizturētu šīs derīgās vielas augšējos augsnes slāņos.

Turklāt šādi augi tiek izmantoti, lai iegūtu humusu, kas vislabāk veidojas labi samitrinātā augsnē (tāpēc arī nopļautie augi laiku pa laikam ir jālaista).

Salmu izmantošana

Parasti nav viegli iegūt bagātīgu ražu nepietiekami auglīgā augsnē. Ja nevēlaties izmantot speciālus mēslošanas līdzekļus, varat izmēģināt “tautas līdzekli” – salmus. Tā izmaksas parasti nav pārmērīgi augstas, tajā pašā laikā tā efektivitāte ir augsta, jo tā sastāvā ir visi lauksaimniecības augu augšanai un attīstībai nepieciešamie elementi.

Eksperti uzskata, ka 1 tonna salmu satur tikpat daudz noderīgu vielu kā 3 tonnas kūtsmēslu (celulozi, slāpekli, fosforu, kāliju, sēru, varu, boru, mangānu u. c.). Turklāt salmus bieži izmanto, lai uzlabotu smago augsni un padarītu zemi vieglāku un irdenāku.

Lai uzsāktu mineralizācijas un sadalīšanās procesus, salmi jāievada tieši augsnē vismaz 10 cm dziļumā. Pēc pilnīgas sadalīšanās tos var izmantot kā mēslojumu.

Dodiet augsnei “atpūtu”

Veselā augsnē mīt tūkstošiem mikroorganismu, kas iet bojā un dod tai uzkrātās organiskās vielas. Šāda augsne spēj ne tikai barot augus, bet arī atjaunot tās auglību.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Tāpēc dārzkopji iesaka regulāri dot zemei “atpūtu”.

Atstājiet to vai citu platību mierā, lai tā burtiski pasargātu sevi ar svaigas velēnas slāni, kurā organiskās vielas uzkrājas, neizstrādājot mēslojumu.

 

 

Leave a Comment