“Kolorādo kartupeļu vaboli aizpūš vējš..”- kas ir vienīgais efektīvais veids, kā atbrīvoties no kaitēkļa

Cīņa ar Kolorādo kartupeļu vaboli (kartupeļu lapu vabole) turpinās jau vairāk nekā gadu, taču neviens nevar lepoties ar absolūtu uzvaru pār rijīgu kukaini. 

 

Kaitēkļu iznīcināšanai tiek izmantoti gan populāri insekticīdi, gan tautas metodes, jo savākt visas dārza vaboles ir nereāli: lapu vaboles var lidot un ātri pārvietoties no viena dārza uz otru.

 

CĪŅA AR KOLORĀDO KARTUPEĻU VABOLI

Iepriekš viņi ļoti efektīvi cīnījās pret Kolorādo kartupeļu vaboli ar insekticīda DDT palīdzību, ko tautā sauca vienkārši – putekļi. Bet tad tika pierādīta tā augstā toksicitāte, un izrādījās, ka viela uzkrājas cilvēka organismā un izraisa saindēšanos.

 

Putekļi tika aizliegti, un tos aizstāja ar citām zālēm, kas ātrāk sadalās un ir mazāk toksiskas. To aizstāja ar dažādiem līdzekļiem. Bet ķīmija vienmēr ir ķīmija, un ar ķimikālijām jārīkojas uzmanīgi un jāievēro norādījumi.

 

Lasi vēl: “Noskaidro, kādi viņi ir un ko patīk darīt!”; 5 labākās intravertās zodiaka zīmes

 

Arvien biežāk mazdārziņu īpašnieki pievērš uzmanību dabīgām vielām un improvizētiem līdzekļiem , kas iznīcina kartupeļu lapu vaboli vai izdzina to no dobēm un izmanto savos gabalos.

 

Turpini lasīt, kādi ir tautas līdzekļi vaboļu apkarošanai, nākošajā lapā

Leave a Comment