Ko ēst un dzert, ja bieži asiņo deguns? Ēdienkarte, fitolīdzekļi

Aptuvena ēdienkarte dienai
Brokastis: 2 ceptas olas vai omlete ar šķiņķi un zaļumiem, karkadē vai vēl efektīvākā baltā tēja.

Otrās brokastis: cepumi vai tostmaizīte, sauja zemesriekstu un banāns.

Pusdienas: svaigo kāpostu salāti ar tomātu, dillēm un pētersīļiem; sautētas vistas akniņas ar vārītām pupiņām, vasarā – glāze upeņu, citos gadalaikos – apelsīns (vēlamāk ar visu miziņu).

Vakariņas: salāti no vārītām bietēm ar zaļumiem, griķu putra, biezpiens ar krējumu, ārstniecības augu tēja (asinszāle, piparmētra un melisa – 1–1,5 tējkarotes drogas uz tējas stipruma kanniņu) un upeņu vai korinšu ievārījums (noder arī ievārījums no apelsīnu, mandarīnu vai citu citrusaugļu miziņām)

Fitoterapija
Pret pazeminātu protrombīnu līmeni un trauslām asinsvadu sieniņām

* Divas tējkarotes smaržīgās rūtas lakstu aplej ar puslitru auksta vārīta ūdens, 8 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/4 glāzes 3 reizes dienā 20 minūtes pēc ēšanas. Kurss – 5–7 dienas.

* Lieto melnās aronijas sulu – pa 2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pirms ēšanas vai arī 2–3 reizes dienā apēd pusglāzi aronijas augļu.

* Divas ēdamkarotes žāvētu maura sūrenes lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 3–4 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas.

Pret pazeminātu trombocītu daudzumu (trombocitopēniju)
* Līdzīgās daļās sajauc lielās nātres un parastā pelašķa lakstus. Vienu ēdamkaroti sasmalcinātā maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā.

Pret biežu un spēcīgu deguna asiņošanu
* Trīs daļas žāvētu parastā pelašķa lakstu sajauc ar 1 daļu ceļtekas lapu un 1 daļu maura sūrenes lakstu. Vienu ēdamkaroti maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Lieto pa 1/4 glāzes 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Uzlējumā samitrinātus tamponus ieliek nāsīs.

* Vienu ēdamkaroti žāvētu lielās nātres lapu (vai 2 ēdamkarotes svaigu lapu) aplej ar glāzi verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Deguna asiņošanas ātrai apturēšanai
* Pirkstos saberž svaigus parastā pelašķa lakstus, no masas izveido tamponu un ieliek nāsī. Žāvētus lakstus applaucē ar verdošu ūdeni (1 tējkaroti), ietin marlē un ieliek nāsī.

* Nāsī ieliek ar svaigu nātru sulu piesātinātu tamponu.

* Nāsī ieliek ārstniecības tauksaknes sulā vai žāvētu sakņu uzlējumā (1 ēdamkarote drogas uz glāzi verdoša ūdens) samitrinātu marles tamponu.

* Iepilina degunā 2–3 pilienus citrona sulas.

Pret kapilāru tīklojumu uz vaigiem (kuperozi)
* Vienu ēdamkaroti ārstniecības kliņģerīšu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Lieto pa 1/3 glāzes 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

* Līdzīgās daļās sajauc kliņģerīšu un zirgkastaņas ziedus, ložņu vārpatas sakneņus, parastā pelašķa un tīruma kosas lakstus. Vienu ēdamkaroti maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 5 minūtes karsē uz lēnas uguns, pusstundu nostādina, tad izkāš. Uzlējumā samitrinātu marli uz 15 minūtēm uzliek problemātiskajām vietām, pēc tam ādu ieziež ar mežrozīšu eļļu. Procedūru atkārto ik pēc dienas. Kurss – 7–10 procedūras.

* Aptuveni 1–2 reizes dienā ādu ieziež ar rožu ēterisko eļļu.

Asinsreci pastiprina

Kalciju saturoši produkti (siers, biezpiens, kefīrs, jogurts), želatīns (visi ēdieni, kuru gatavošanā želatīns izmantots) un rutīns (griķu putraimi). Palīdz arī sezama eļļa – to lieto p 1 ēdamkarotei dienā, bet sēkliņas var pievienot dažādiem ēdieniem.

Asinsvadu un kapilāru sieniņas stiprina
Savvaļā augošie un uzturā izmantojamie augi: savvaļas redīsi, ganu plikstiņš, maura sūrene, parastā gārsa, maura retējs, pļavas āboliņš, arī nātru, ceļteku, pieneņu, prīmulas, cigoriņa, krāšņās vēlziedes jaunās lapiņas. Tos var pievienot gan salātiem, gan zupām.

Kā palīdzēt bērnam, kuram ir asinsreces traucējumi un bieži asiņo deguns?
Asinsreces traucējumus parasti izraisa asinsrades orgānu kaites (iedzimtas un arī iemantotas), aknu, kuņģa-zarnu trakta, aizkuņģa dziedzera slimības, kuru rezultātā organisma veidojas K vitamīna deficīts. Lai ārstēšana būtu maksimāli sekmīgi, vispirms jānoskaidro cēlonis, kas izraisījis asinsreces traucējumus.

Obligāti jānostiprina bērna asinsvadi.

* Vakarā pirms gulētiešanas starpdegunei jāliek auksta ūdens komprese.

* Vairākas reizes dienā (tikai ne pirms došanās laukā) deguns jāizskalo ar siltu kumelīšu uzlējumu (tējkaroti sasmalcinātu lakstu ieber termosā, aplej ar litru verdoša ūdens, 20 minūtes nostādina, tad izkāš, pievieno 1/4 tējkarotes sāls un atdzesē).

Var lietot aptiekā nopērkamos lielās nātres preparātus, kas regulē asinsreci. Rudenī un ziemā ieteicami žāvētu nātru uzlējumi, kam pievienoti arī citi ārstniecības augi.

* Ēdamkaroti sasmalcinātu nātru sajauc ar 2 ēdamkarotēm parasto pelašķu vai meža retēja. Ēdamkaroti maisījuma ieber termosā, aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Visa deva bērnam jāizdzer dienas laikā (neatkarīgi no ēšanas) pa 3–4 malkiem vienā reizē.

Pavasarī un vasarā par neatņemamu bērna ēdienkartes sastāvdaļu jākļūst salātiem no jaunajam nātru lapiņām. Vēl bērna uzturā noteikti jābūt produktiem, kas satur K vitamīnu: zaļie lapu dārzeņi (to skaitā arī rāceņu, biešu un burkānu laksti), spināti, kāposti (baltie galviņkāposti un brokoļi), lapu salāti, liellopa aknas un zaļā tēja.

K vitamīna avots ir arī sviests, siers, olas dzeltenums, auzas, kartupeļi, tomāti, avenes, zemenes. Ieteicams bērnam gatavot mežrozīšu, vilkābeles augļu, irbeņu un pīlādžu dzērienus.

Leave a Comment