Ko darīt ar tulpēm pēc ziedēšanas: nogriezt vai atstāt kā ir

Tulpēm patīk uzmanība ne tikai pirms ziedēšanas, bet arī pēc tās. Uzzināsim, kad un kā nogriezt tulpes un vai tas ir nepieciešams, ar ko mēslot ziedus un kuras sīpolpuķes izrakt, bet kuras var atstāt puķudobē uz nākamo gadu.

Vai ir nepieciešams nogriezt noziedējušas tulpes

Lielākā daļa dārzkopju un dārznieku pēc ziedēšanas nogriež tulpju ziedu kātiņus – un tas ir pareizi. Taču tas ir nepieciešams ne tikai puķudobes skaistumam, bet pirmkārt tādēļ, lai zieds netērētu savu enerģiju pumpura barošanai, bet atdotu to sīpolam. Veģetācijas laikā tulpe veido jaunu sīpolu, un pat vairāk nekā vienu, un tajā dzimst dzinums nākamajam gadam.

Lēkāsim no vienas kājas uz otru: austrumeiropiešus šokē jauna prognoze 2024. gada vasarai

Kad un kā nogriezt tulpes pēc ziedēšanas

Ziedu kātiņus var nogriezt uzreiz pēc tam, kad tulpes ir noziedējušas un to ziedlapiņas ir nokritušas. Zaļās lapas nedrīkst skart – tās joprojām baro sīpolu. Lapām jādzeltē pašām.

Padoms: lai vieglāk atrastu sīpolu, ko izrakt, atzīmējiet vietu.

Ziedu kātu griešanai nepieciešams ass instruments – visērtāk ir dārza grieznes, bet var izmantot arī šķēres, pirms tam tās dezinficējot.

Pievērsiet uzmanību tam, kā pareizi nogriezt vēl ziedošas tulpes – tās nedrīkst griezt, bet gan lauzt, un vienlaikus pārliecinieties, ka atstājat divas apakšējās lapas.

Lasi vēl: Maija pēdējā nedēļa šīm zodiaka zīmēm nesīs negaidītas pārmaiņas

Kā mēslot tulpes pēc ziedēšanas

Tulpes ne vienmēr mēslo – parasti, ja tām patīk augsne un klimats, tās labi aug pašas. Taču, ja jums ir šķirnes ziedi, par to varat uztraukties.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Pēc tam, kad tulpes ir noziedējušas, tās ir jālaista 2 nedēļas. Ja līst lietus, lieki nelaistiet. Ziedus var barot ar fosforu un kāliju proporcijā 1:1 (1 kvadrātmetram nepieciešams 30 g šī maisījuma). Taču nav ieteicams augsnei pievienot kūtsmēslus – sīpoli var sapūt.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment