Ķīnas prezidents Sji aicina uz naftas tirdzniecību juaņās Persijas līča samitā Rijādā

Prezidents Sji Dzjiņpins piektdien paziņoja Persijas līča arābu valstu līderiem, ka Ķīna strādās, lai iepirktu naftu un gāzi juaņās, kas atbalstītu Pekinas mērķi ieviest savu valūtu starptautiskā mērogā un vājinātu ASV dolāra ietekmi uz pasaules tirdzniecību.

Sji runāja Saūda Arābijā, kur kroņprincis Muhameds bin Salmans rīkoja divus “pagrieziena punktu” arābu samitus ar Ķīnas līderi, kas demonstrēja spēcīgā prinča reģionālo spēku, jo viņš veido partnerattiecības, kas pārsniedz ciešās vēsturiskās saites ar Rietumiem.

Galvenā naftas eksportētāja Saūda Arābija un ekonomikas gigants Ķīna Sji vizītes laikā raidīja spēcīgus vēstījumus par “neiejaukšanos” laikā, kad Rijādas attiecības ar Vašingtonu tika pārbaudītas saistībā ar cilvēktiesībām, enerģētikas politiku un Krieviju.

Jebkurš Saūda Arābijas solis atteikties no dolāra naftas tirdzniecībā būtu seismisks politisks solis, ar ko Rijāda jau iepriekš draudēja, ņemot vērā iespējamos ASV tiesiskos soļus, kas pakļauj OPEC dalībvalstis pretmonopola tiesas prāvām.

Leave a Comment