Ķīna ir iztērējusi vismaz 230 miljardus ASV dolāru, lai izveidotu savu elektrisko automobiļu nozari

 

Saskaņā ar Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra datiem Ķīna vairāk nekā desmit gadu laikā iztērēja 230,8 miljardus ASV dolāru, lai attīstītu savu elektrisko automobiļu rūpniecību, vēsta CNBC.

Valdības atbalsta apjoms veido 18,8 % no kopējā elektromobiļu pārdošanas apjoma laikposmā no 2009. līdz 2023. gadam, sacīja CSIS Ķīnas uzņēmējdarbības un ekonomikas pilnvarotais Skots Kenedijs. Viņš norādīja, ka šādu izdevumu attiecība pret elektrisko automobiļu pārdošanas apjomiem ir samazinājusies no vairāk nekā 40 % pirms 2017. gada līdz nedaudz virs 11 % 2023. gadā.

Kenedijs norādīja, ka Pekinas atbalsts elektriskajiem automobiļiem ir ietvēris nemonetāru politiku, kas vietējiem autoražotājiem dod priekšroku salīdzinājumā ar ārvalstu autoražotājiem. Taču viņš arī norādīja, ka ASV nav radījušas tik pievilcīgus apstākļus kā Ķīna, lai attīstītu savu elektrisko automobiļu rūpniecību.

Valdības subsīdijas ne vienmēr tika novirzītas tieši automobiļu attīstībai. Ķīnas elektromobiļu attīstības sākumposmā Finanšu ministrija paziņoja, ka tā konstatējusi, ka vismaz pieci uzņēmumi apkrāpuši valdību par vairāk nekā 1 miljardu juaņu (140 miljoniem ASV dolāru).

Ķīnā ražotie transportlīdzekļi ir guvuši labumu arī no pieaugošās elektromobiļu izplatības valstī, izmainot ārvalstu autoražotāju kādreiz ienesīgo ar degvielu darbināmo transportlīdzekļu tirgu. Konkurence ir tik sīva, ka Bank of America analītiķi šonedēļ paziņoja, ka lielākajiem ASV autoražotājiem vajadzētu pamest Ķīnu un koncentrēt savus resursus citur.

“Neatkarīgie auto analītiķi un Rietumu autoražotāji, ar kuriem esmu runājis, ir vienisprātis, ka Ķīnas elektromobiļu ražotāji un akumulatoru ražotāji ir panākuši milzīgu progresu, un tie ir jāuztver nopietni,” teica Kenedijs.

Taču viņš norādīja, ka Ķīnas elektronisko automobiļu uzņēmumu plašais valdības atbalsts un tirgus izaugsme vēl nav būtiski palielinājusi peļņu.

Lasi arī: Viktorija Raidos paziņo, kurām Zīmēm pēc Jāņu svētkiem 25. Jūnijā jābūt īpaši uzmanīgām!

“Labi funkcionējošā tirgus ekonomikā,” viņš teica, “uzņēmumi rūpīgāk izvērtētu savus ieguldījumus jaunās jaudās, un tik krasas plaisas starp piedāvājumu un pieprasījumu rašanās, visticamāk, izraisītu nozares konsolidāciju.”

Pēdējā gada laikā elektromobiļu nozare ir saskārusies ar intensīvu cenu svārstību, autobūves uzņēmumiem samazinot cenas vai ieviešot lētākas produktu līnijas.

Ķīnas elektromobiļu jaunuzņēmums Nio, kas joprojām strādā ar zaudējumiem, pagājušajā mēnesī paziņoja, ka sagaida, ka Ķīnas tirgū zaudēs aptuveni 10 autoražotāju, atstājot 20 līdz 30 spēlētāju.

ASV ir pielikušas lielākas pūles, lai atbalstītu elektriskos automobiļus. Inflācijas samazināšanas likumā, kas tika parakstīts 2022. gada augustā, tīro tehnoloģiju veicināšanai tika piešķirti 370 miljardi ASV dolāru.

Kenedijs norādīja, ka tiesību akts paredz 7500 ASV dolāru kredītu atbilstīgu elektromobiļu iegādei. Tas ir pretstatā Ķīnas vidējam atbalstam par viena elektromobiļa iegādi, kas 2023. gadā ir 4600 ASV dolāru, kas ir mazāks nekā 2018. gadā, kad tas bija 13 860 ASV dolāru.

Leave a Comment